Kuinka lapsiperheet pärjäävät, kun kaikki maksaa enemmän?

woman in white shirt holding black ipad
Kuva: Vitolda Klein

Taloyhtiöiden vastikkeiden nousu voi aiheuttaa katastrofin pienituloisessa lapsiperheessä. Moni keskituloinenkin perhe kamppailee tällä hetkellä tasapainottaakseen perheen menot. Miten lapsiperheet pärjäävät tulevina vuosina, jos taloyhtiöiden vastikkeiden ja muiden menojen nousu jatkuu, mutta samaan aikaan palkat eivät nouse riittävästi?

Taloyhtiöiden vastikkeet ovat olleet nousussa jo jonkin aikaa. Korkojen nousu, inflaatio, energiakriisi ja maailman epävakaa poliittinen tilanne ovat aiheuttaneet myllerryksen, joka tuntuu jo monen tavallisen suomalaisen arkielämässä. Erityisesti pieni- ja keskituloisissa lapsiperheissä voi olla hyvin haastavaa, jos menot yhtäkkiä kasvavat merkittävästi, mutta tulot pysyvät samana. Olo voi tuntua jopa epätoivoiselta, mikäli perheellä on asuntolainaa. Tällaisena aikana stressinhallintakyky on eräs parhaista työkaluista ruuhkavuosien keskellä eläville vanhemmille.

Ihmisten ahdinko alkaa näkyä

Lehdissä on viime aikoina alkanut olla haastatteluja, joissa ihmiset kertovat vaikeasta taloudellisesta tilanteestaan. Jos on ostanut asunnon uudiskohteesta, jossa on ollut suuri taloyhtiölaina, asumiskulut voivat nousta merkittävästi. Uudiskohteen ostanut perhe on saattanut ajatella kauppaa tehdessään, että jos oma maksukyky ei riitä, kodin saa kyllä aina myytyä, varsinkin jos se sijaitsee kasvukeskuksessa. Kukaan ei olisi uskonut vielä runsas vuosi sitten, miten huonoon tilaan asuntomarkkinat voivat romahtaa näin lyhyessä ajassa.

Samaan aikaan kun on alkanut näkyä enemmän tukalassa tilanteessa asuntolainansa kanssa olevien ihmisten haastatteluja, kerrotaan uudiskohteiden asuntojen myynnin olevan entistä vaikeampaa. Monia uusia asuntoja on tällä hetkellä tyhjillään. Tämä kertoo siitä, että ihmiset eivät tällä hetkellä uskalla ostaa uutta kotia, vaan mielummin seuraavat tilannetta ja lykkäävät ostopäätöstä.

Tämä on huono uutinen sellaisille lapsiperheille, joiden tilanne on tukala siksi, että he ovat ostaneet asunnon muutama vuosi sitten kohteesta, jossa on paljon taloyhtiövelkaa. Jos on laskettu sen varaan, että hätätilanteessa asunnon saa myytyä, tällä hetkellä tilanne on sellainen, ettei myynti onnistu edes reilusti alennettuun hintaan, koska ostajat eivät halua ottaa kontolleen suurta taloyhtiövelkaa epävarman korkotilanteen aikana.

Epävarmuus aiheuttaa stressiä

Monessa perheessä on vietetty unettomia öitä peläten oman tai taloyhtiölainan korontarkistuspäivää. Taloudellisista huolista aiheutuva pitkäkestoinen stressi voi pahimmillaan jopa sairastuttaa vanhemman. Vaikka tilanne olisi vaikea, kannattaa yrittää parhaansa mukaan pitää huoli omasta jaksamisestaan. Hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa on parhaimmat edellytykset selvitä haasteista.

Stressi voi oireilla monin tavoin. Yleisiä oireita ovat esimerkiksi unihäiriöt, sydämentykytys, korkea verenpaine, päänsärky ja pahoinvointi. Stressi voi oireilla myös muilla tavoilla. YTHS:n sivuilta voi lukea lisää stressin vaikutuksesta ja kuinka stressiä voi pyrkiä hallitsemaan ja vähentämään.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.