Kun vauva tulee kotiin, jossa asuu vanha koira

Kun vauva tulee kotiin, jossa asuu vanha koira
Kuva: Ryan Stone

Vauvan saapuessa kotiin tilannetta tulee ajatella myös taloudessa asuvan vanhan koiran kannalta. Koira on elänyt vuosikausia rauhallisessa ympäristössä aikuisten kanssa. Kun ikää on tullut lisää, rauhallisuus ja ennustettavuus ovat entistäkin tärkeämpiä.

Yhtäkkiä kotiin saapuu uusi pieni ihminen, jolloin perheen rutiinit muuttuvat hetkessä. Koiravanhukselle tulee turvata rauhallinen vanhuus myös vauva-arjen astuessa kuvioon.

Vaikka ihmisen maailmassa koira asettuisikin arvojärjestyksessä vauvan jälkeen, ei koira osaa ajatella asiaa näin. Koira tiedostaa olevansa lauman “alimmalla portaalla”, mutta vauvan saapuessa sen maailma muuttuu monella muullakin tavalla, kuin pelkästään uudella laumanjäsenellä. Käytännössä katsoen kaikki koiran arkirutiinit menevät ainakin joksikin aikaa uusiksi vauvan saapuessa.

Vanhalle koiralle on hyvin tärkeää, että asiat tapahtuvat ennustettavassa järjestyksessä. Koira kokee olonsa turvalliseksi, kun se tietää, mihin aikaan päivästä pääsee ulos ja milloin saa ruokaa. Jos näistä rutiineista poiketaan jatkuvasti, koira voi tuntea olonsa hermostuneeksi ja epävarmaksi. Jos ihminen on aina töissä samaan aikaan päivästä, koira sopeutuu tilanteeseen ja odottaa ihmistä kotiin tiettyyn aikaan. Jos ihmisellä on vaihteleva vuorotyö, tämä voi olla stressaavaa koiralle, koska se ei koskaan tiedä tarkalleen, milloin omistaja palaa takaisin kotiin. Tällöin koiran elämä voi olla jatkuvaa oven vieressä odottamista.

Kun vauva tulee taloon, arkirutiinit menevät kertaheitolla uusiksi

Pieni vauva tarvitsee alkuvaiheessa ravintoa usein, minkä seurauksena kodissa ollaan hereillä eri aikoihin kuin tavallisesti. Vanhemmatkin saattavat olla hermostuneita univajeen takia, minkä koira myös vaistoaa helposti. Koiralle ei välttämättä jää aikaa yhtä paljon kuin aiemmin. Muiden sen elämässä tapahtuneiden muutosten ohella koira saattaa kokea olonsa surulliseksi ja yksinäiseksi, kun sille ei enää liikene yhtä usein rapsutuksia, juttelua ja huomiota. Vanhempien tulisi vauvakulpassakin muistaa päivittäin huomioida perheen karvaista jäsentä, jonka maailma on kokenut suuren myllerryksen vauvan saavuttua.

Pieni lapsi voi ymmärtämättään häiritä vanhaa koiraa

Kun vauva kasvaa suuremmaksi, hän alkaa osoittaa kiinnostusta koiraa kohtaan. Taaperovaiheessa vanhemman on vahdittava koiraa ja lasta joka hetki, ettei lapsi häiritse koiraa tai tee äkkinäisiä, koiraa pelottavia liikkeitä. Erityisesti jos koira on jo iäkäs, sen on annettava levätä rauhassa. Samoin kuin ihmisvanhus, iäkäs koira vaatii enemmän lepoa ja unta verrattuna nuorempaan koiraan.

Kun koira nukkuu, vanhemman on estettävä taaperon pääsy sen nukkumapaikalle. Jos taapero koskee koiraan yllättäen, koira saattaa pahimmassa tapauksessa pelästyä ja näykkäistä. Lasten hyvinvoinnin ohella on tärkeää huolehtia myös nelijalkaisten perheenjäsenten hyvinvoinnista.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *