Onko lapsesi kesätöissä? Kerro hänelle nämä työterveyspsykologin neuvot!

Kuva: Pexels/Anastasiya Gepp

Moni nuori tutustuu työelämään ensimmäistä kertaa menemällä kesätöihin. Suomen laissa todetaan, että 14 vuotta täyttänyt tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä voi tehdä kevyttä työtä, eli esimerkiksi töissä voi olla puolet koulun kesälomasta.

Kesätyö on monelle nuorelle arvokas ensikosketus työelämään ja se on tärkeä hetki oppia työelämätaitoja. Vaikka työ olisi erilaista kuin tulevaisuuden unelma-ammatti, on nuorilla usein vahva halu näyttää osaamisensa työuran alussa.

”Tämä voi helposti johtaa ylisuorittamiseen, ylikuormittumiseen ja pitkällä aikavälillä loppuun palamiseen ilman tarvittavaa ohjausta ja tukea”, Mehiläisen työterveyspsykologi Sari Valavuori kertoo.

Valavuori toteaa, että jokaisen on opeteltava työuran alussa vuorovaikutustaitoja, oman jaksamisen rajoja, ajanhallintaa, oikeuksien ja velvollisuuksien tunnistamista sekä luottamusta omiin taitoihin.

Vinkit nuorille työelämän alkuun:

 1. Kysy, jos jokin mietityttää – opettele pyytämään apua.
 2. Muista, että työelämä on opettelua – kaikkea ei kuulukaan osata heti; on lupa harjoitella, kasvaa ja kehittyä – koko elämä.
 3. Pyydä palautetta.
 4. Kerro rohkeasti ajatuksiasi, huomioitasi ja näkemyksiäsi.
 5. Muista, että työntekoa on oikeus rajata, ja jokaisella on oikeus hyvää kohteluun.
 6. On tärkeää mahdollistaa muutakin elämää kuin työelämä; palautteleva uni, säännöllinen ja terveellinen ruokailu, harrastukset ja läheiset ihmissuhteet tukevat jaksamista.

Nuorten tilanne huolettaa

Valavuori muistuttaa, että työpaikalla esihenkilöillä on vastuu nuoren johtamisessa kohti tervettä ja pitkää työelämää. Hän kertoo, että nuoret olisivat pienellä autettavissa.

”Esihenkilön on tärkeää käydä nuoren kanssa läpi työelämän perustaitoja, ja toisinaan tarve voi olla kannustaa terveyttä tukeviin valintoihin. Esihenkilön on hyvä olla läsnä, ja hänellä pitää olla aikaa perehdyttää – pysähtyä ja miettiä millaista tukea ja osaamisen vahvistamista nuori tarvitsee”, Valavuori pohtii.

Esihenkilön on myös tärkeää käydä nuoren kanssa läpi, mikä on riittävä työn taso, sillä monet haluavat näyttää taitonsa ylisuorittamalla työtä. Valavuori muistuttaa, että nuorten kannattaa antaa kasvaa rauhassa, mutta antaa heille haasteita sopivassa määrin. Työn on tarkoitus antaa merkityksellisyyttä ja onnistumisen tunteita.

”Nuorilla on kova halu näyttää osaamisensa etenkin työuran alussa. He tekevät varmuudeksi vielä vähän enemmän, jotta antavat varmasti hyvän kuvan itsestään työntekijänä. Kyllä minua surettaa ja huolettaa nuorten tilanne. Näen vastaanotolla aivan liikaa alle 30-vuotiaita, jotka ovat katkeamispisteissä”, Valavuori jatkaa.

Samoista asioista voi puhua nuoren kanssa myös kotona työelämään liittyen ja vanhemmat voivat jakaa omia kokemuksiaan antaen näin esimerkkiä nuorelle.

Vinkit sinulle, joka työskentelet nuorten esihenkilönä:

 1. Kannusta kysymään – ole itse esimerkkinä ja kysy kuulumisia sekä kokemuksia.
 2. Panosta perehdytykseen.
 3. Keskustele työpaikan pelisäännöistä, ja varhaisen välittämisen mallista työpaikalla. Kerro myös muista työpaikan tarjoamista tukimuodoista sekä työterveyden mahdollisuuksista.
 4. Ole läsnä ja tavoitettavissa vahvistaen näin psykologista turvallisuutta.
 5. Keskustele työssä suoriutumisesta: anna palautetta; kannustavaa ja tarvittaessa korjaavaa, jotta nuorella on mahdollisuus tietää mitä häneltä odotetaan ja mikä riittää.
 6. Keskustele keinoista palastella työn tavoitteita osaamista, aikaa ja voimavaroja vastaaviksi.
 7. Kannusta palauttavaan, virkistävään ja elämää tasapainottavaan vapaa-aikaan – itsestä huolehtimiseen.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.