Katsotko puhelintasi heti herättyäsi? Näin opit tavasta pois

Kuva: Pexels/Miriam Alonso

Moni tarttuu herättyään ensimmäisenä puhelimeensa – etenkin jos puhelin toimii myös herätyskellona. Herätystä sammuttaessa puhelimen näytöltä voi osua silmiin jo lukuisiakin ilmoituksia, jotka vetävät huomion puoleensa, ja kuin huomaamatta kuluu hyvä tovi aikaa puhelinta selaten.

Kun hyppäät puhelimen sisältöjen maailmaan heti herättyäsi, voit altistaa itsesi tiedolle ja sisällölle, jotka voivat vaikuttaa suuresti mielialaasi, väsyttää sinua, aiheuttaa stressiä sekä huolta ja ylistimuloida sinua. Päivä ei käynnistykään rauhallisesti, vaan olet saman tien erilaisten ärsykkeiden vaikutuksen alaisena.

Tästä haitallisesta tavasta voi opetella pois, ja siinä auttavat seuraavat asiantuntijavinkit:

Älä käytä puhelinta herätyskellona

Jos käytät paristoilla toimivaa perinteistä herätyskelloa, ei sinun tarvitse herätessäsi tarttua heti puhelimeen. Näin houkutus sukeltaa puhelimen sisältöihin voi olla helpompi välttää. Voit myös kokeilla valoa tai musiikkia hyödyntävää herätyskelloa, jotka auttavat heräämään asteittain.

Pidä puhelin eri huoneessa nukkuessasi

Kun et käytä puhelinta herätyskellona, voit pitää sen toisessa huoneessa nukkuessasi. Tämäkin auttaa pysymään erossa puhelimesta kauemmin ja heräämään kaikessa rauhassa. Puhelimen jättäminen toiseen huoneeseen voi auttaa myös nukkumaan paremmin, kun et sänkyyn siirryttyäsi enää voi selata sitä.

Muista, että puhelin ilmoituksineen voi odottaa, kunnes olet huomioinut tärkeimmät tarpeet: itsesi, oman hyvinvointisi ja lapsesi.

Tee itsellesi oma aamurutiini

Jos sinulla on jotain mielekästä puuhaa tiedossa heti herättyäsi, pystyt todennäköisemmin vastustamaan halua tarttua puhelimeen. Yritä siis keksiä jotain mukavaa ja merkityksellistä tekemistä aamuun, mistä tulee sinulle hyvä mieli. Toisin sanoen vaihdat haitallisen aamurutiinin, puhelimen selaamisen, terveellisempään vaihtoehtoon.

Kun luot omaa aamurutiinia, määrittele missä ja milloin aiot uutta tapaa tehdä ja kuinka kauan. Kun rutiini alkaa syntyä, voit lisätä aamuun jonkin uuden aktiviteetin, josta tulee sinulle hyvä olo.

Säädä puhelimen asetuksia

Jos päätät käyttää puhelinta herätyskellona, voit puhelimen asetuksilla vaikuttaa siihen, ettet anna puhelimelle liikaa huomiota ja aikaa. Yksi keino on laittaa taustakuva, joka kannustaa käyttämään puhelinta tiettyyn aikaan päivästä tai inspiroi vähentämään ruutuaikaa. Voit myös järjestellä sovellukset näytölle niin, että pahimmat aikasyöpöt ja stressaavat sovellukset eivät ole heti silmillä, vaan mutkan takana.

Voit myös säätää asetuksia niin, että et pääse tiettyihin sovelluksiin tiettyyn aikaan päivästä tai laittamalla puhelimeen sellaisen tilan päälle yöksi, ettei ilmoituksia tule läpi. Kun olet rauhassa herännyt, voit ottaa tilan pois päältä ja ilmoitukset pääsevät jälleen läpi.

Kun alat opetella irti aamuisesta puhelinkoukusta, ole kärsivällinen itsesi kanssa. Uusien rutiinien ja tapojen omaksuminen ottaa aikansa.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.