Huoli kasvaa: Yhä useampi vanhempi haluaa rajata lapsen netin ja sosiaalisen median käyttöä

Kuva: Unsplash / McKaela Taylor

Pienilläkin lapsilla on jo oma puhelin: 5-6-vuotiaista peräti noin yhdeksällä kymmenestä on käytössään oma puhelin. Älypuhelin mahdollistaa lapsille pääsyn myös internetin ja sosiaalisen median maailmaan, mikä aiheuttaa huolta vanhemmissa.

Yhä useampi vanhempi on huolissaan siitä, millaisia sisältöjä lapset kohtaavat internetissä, osoittaa teleoperaattori Elisan teettämä kysely. Kun vuosi sitten kaksi kolmesta (66%) alle 17-vuotiaiden vanhemmasta oli huolissaan netin sisältöjen haitallisuudesta lapsille, on luku tänä vuonna kasvanut 71 prosenttiin. Huoli korostuu etenkin 4-12-vuotiaiden vanhemmissa, joista 80 prosenttia on huolissaan sisältöjen haitallisuudesta.

Vanhemmat näkevät haitallisimpia sosiaalisen median kanavat, ja niistä erityisesti TikTokin, YouTuben ja Snapchatin. Tämän jälkeen eniten huolta herättää verkkopelaaminen. Eniten vanhempia huolettaa sopimaton sisältö, jota lapsi voi netissä nähdä, sekä vieraiden kanssa kommunikointi ja fyysinen passivoituminen.

”Uhka netin vaaroista on todellinen, ja etenkin pienten lasten osalta netin vapaata käyttöä kannattaa valvoa, jotta lapset eivät altistu turhaan sopimattomalle sisällölle”, Elisan älykkään elämisen liiketoimintajohtaja Laura Puusaari kertoo.

Netissä myös kiusaaminen ja ahdistelu yleistyvät. Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Lasten ja nuorten puhelimeen ja chattiin tulee vuosittain kymmeniätuhansia yhteydenottoja, ja kiusaaminen ja vaikeudet vertaissuhteissa puhuttavat kaikenikäisiä lapsia.

”Kiusaamiseen liittyvissä yhteydenotoissa on tavallista, että kiusaamista tapahtui jollakin digialustalla. Yleistä on, että esimerkiksi koulussa tapahtuva kiusaaminen jatkuu koulupäivien ulkopuolella digialustoilla”, MLL:n auttavien puhelin- ja digipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki sanoo.

Turvallisempi vaihtoehto tarjolla

Koska lasten netin ja somen käyttö huolettaa, haluaa yhä useampi vanhempi rajoittaa niiden käyttöä. Elisan kysely osoitti, että 60 prosentille 4-12-vuotiaista lapsista on asetettu selkeät rajat internetissä ja sosiaalisessa mediassa vietettävälle ajalle. Tästä huolimatta somen käyttö on kasvanut kaikissa ikäryhmissä ja jopa 39 prosenttia lapsista viettää yli kaksi tuntia päivässä sosiaalisessa mediassa.

Yksi keino rajoittaa netin ja somen käyttöä on valita lapselle älypuhelimen sijaan kellopuhelin. Puusaari toteaa, että yhä useampi vanhempi harkitsee kellopuhelimen hankintaa etenkin koulunsa aloittavalle lapselle, koska haluaa taata lapsensa turvallisuuden.

”Lapsille suunnattu kellopuhelin taklaa vanhempien huolia. Kellopuhelimessa ei ole avointa internetiä eikä siihen voi asentaa sovelluksia puhelimen kautta. Koulunkin näkökulmasta kellopuhelimesta on hyötyä: lapsen saa tarvittaessa kiinni, mutta siinä on toiminto, jonka avulla kellopuhelimen voi rauhoittaa koulupäivän ajaksi”, hän kuvailee.

Kellopuhelimella voi soittaa puheluita ja videopuheluita ja lisäksi sillä voi paikantaa lapsen. Kyseisiä puhelimia on Suomessa käytössä noin 20 000, mutta niiden käyttäjämäärä kasvanee kesän ja syksyn aikana.

Elisan teettämä kyselytutkimus toteutettiin toukokuussa 2023 alle 17-vuotiaiden vanhemmille Iro Research Oy:n kuluttajapaneelissa ja vastaajia oli yhteensä 514.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.