Tutkimusten mukaan ADHD-oireisilla on suurentunut riski eroihin

Kuva: Pexels/ Cottonbro Studio

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö eli ADHD voi tuoda parisuhteeseen haasteita. Tutkimusten mukaan ADHD-oireisilla on 2-3 kertaa suurempi riski eroihin muuhun väestöön verrattuna.

ADHD:n haasteet voivat näkyä monella tavalla parisuhteessa. ADHD:n yksi oire on impulsiivisuus. Se voi aiheuttaa parisuhteessa harkitsemattomia sanoja ja tekoja, voimakasta tunteiden ilmaisua tai hallitsematonta rahan käyttöä. Lisäksi impulsiivisuus aiheuttaa parisuhteessa yllätyksiä, ennakoimattomuutta ja pettymyksiä.

ADHD-oireisen rakkaustarinat alkavat usein intohimoisesti ja räiskyvästi. Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä kärsivä saattaa tylsistyä helposti ja nopeasti myös parisuhteessa. Alkuhuuma haihtuu normaalia nopeammin ja arjen tultua parisuhteeseen ADHD-oireinen saattaa tulkita sen rakkauden loppumisena. Se puolestaan voi johtaa vaihtuviin parisuhteisiin tai parisuhteen päättymiseen. Tällaisilla henkilöillä on suurentunut riski pettää puolisoaan.

ADHD-oireiselle pitkäkestoinen suunnitelmallisuus ja harkittu päätöksenteko ovat vaikeita. Sen takia hänen elämässään on paljon kaaosta ja epäjärjestystä. Se puolestaan kuormittaa parisuhdetta.

ADHD-oireisen muistivaikeuksien vuoksi lupaukset eivät välttämättä pidä, joka voi aiheuttaa puolisossa pettymyksen tunteita. Parisuhteessa voi esiintyä myös kommunikaatio-ongelmia, jotka aiheuttavat helposti riitoja ja väärinkäsityksiä. Oireisiin voi liittyä myös aistitoimintojen poikkeavuutta, kuten aistiyliherkkyyttä, joka puolestaan vaikuttaa fyysiseen läheisyyteen.

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä kärsivillä on siihen liittyviä liitännäishäiriöitä. Heillä esiintyy keskimääräistä enemmän taloudellisia vaikeuksia, työttömyyttä ja päihderiippuvuutta. Joka seitsemännellä ADHD-haasteellisella on ongelmia päihteiden kanssa, mikä on suuri riski parisuhteelle.

Perheen perustaminen voi olla ADHD-oireisen kanssa iso haaste. Heillä voi olla vaikeuksia selviytyä vastuusta ja lasten tarvitsemista rutiineista. Siksi puolisosta voi tulla vastuunkantaja ja se, joka hoitaa käytännön asiat. Tämä kuormittaa parisuhdetta ja tuo arkeen haasteita. ADHD on myös vahvasti perinnöllinen.

Tarkkaavuuden ja aktiivisuuden häiriö tuo parisuhteeseen kuitenkin myös positiivisia puolia. Tällaisen henkilön kanssa tylsää arkea ei pääse muodostumaan. Rakkaus roihuaa intohimoisesti ja ADHD-oireisen persoona voi viehättää kumppania suuresti.

Vinkkejä ADHD-oireiselle parisuhteeseen

1. Etsi tietoa

Mikäli epäilet, että sinulla on ADHD, kerro siitä puolisollesi. Etsikää yhdessä tietoa aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä, jotta puolisosi voi ymmärtää sinua paremmin ja pystyy olemaan tukenasi parhaalla mahdollisella tavalla. Parisuhteen perusta on avoimuus ja rehellisyys.

2. Diagnoosi

Tehkää diagnoosista yhteinen asia. ”Diagnoosi vaikuttaa väistämättä parisuhteeseen. Parhaassa tapauksessa ymmärrys lisääntyy, kun kumppani saa tietää, ettei adhd-oireinen unohda syntymä- ja vuosipäiviä välinpitämättömyyttään ja että tämä saattaa sanoa kimpaantuessaan asioita, joita ei tarkoita,” Humaljoki selittää.

3. Elä terveellisesti

Terveelliset elämäntavat tuovat helpotusta ADHD-oireisen elämään: huolehdi siis riittävistä yöunista, liiku tarpeeksi, syö terveellisesti ja muista rentoutua läheistesi kanssa. Alkoholia tulisi käyttää kohtuudella.

4. Kehitä itsetuntoasi paremmaksi

Itsetunto-ongelmat ovat ADHD-oireiselle tyypillisiä. Ryhdy siis tietoisesti kehittämään itsetuntoasi: Etsi omat vahvuutesi, hyväksy epävarmat tunteesi ja tee harjoituksia, jotka kohentavat itsetuntoa.

5. Kommunikaatiovaikeudet

ADHD-oireet lisäävät riskiä huonoon kommunikaatioon ja käytökseen puolisoa kohtaan. Muista siis pyytää anteeksi, mikäli olet loukannut puolisoasi tai käyttäytynyt epäsopivasti.

6. Puhu tunteistasi ja ajatuksistasi

Omien ajatusten ja tunteiden kertominen voi olla haasteellista, mutta sitä taitoa kannattaa harjoitella kärsivällisesti. Jos puhuminen tuntuu liian vaikealta, voit kokeilla myös kirjoittamista.

7. Tasapuolisuus työnjaossa

Pyri osallistumaan kotitöihin tasapuolisesti. Valitse kotitöistä itsellesi sopivat vastuualueet. Ota avuksesi tehtävälistoja ja muistutuksia. Etsikää yhdessä parisuhteeseen parhaiten soveltuvia toimintatapoja.

8. Oma aika ja palautuminen

ADHD-oireinen kuormittuu muita ihmisiä herkemmin. Siksi oman ajan ottaminen, rauhoittuminen ja palautuminen ovat tärkeitä asioita. Kumppanille kannattaa kertoa, miksi palautuminen on niin merkityksellistä ADHD-oireiselle. Muista, että olet paljon muutakin kuin ADHD-oireesi. Otathan huomioon myös vahvuutesi!

Onko sinulla tai kumpanilla ADHD? Kuinka voisitte parantaa parisuhdettanne?

Lähteet: ADHD-liitto, ADHD tutuksi, Kirkko ja kaupunki

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.