Ylisuojeleva helikopterivanhempi aiheuttaa lapsessa neuroottisia piirteitä

Ylisuojeleva helikopterivanhempi aiheuttaa lapsessa neuroottisia piirteitä
Kuva: Pexels/ Dids

Helikopterivanhemmuudella tarkoitetaan vanhempia, jotka “kiertävät lastensa yllä helikopterin lailla”, halliten lastensa elämää joka osa-alueella. Helikopterivanhemmuus vaikuttaa lapsiin ikävällä tavalla; lapsen kehitys tukahtuu ja heillä on suuria vaikeuksia itsenäistyä nuorina aikuisina.

Helikopterivanhempien lapset eivät kohtaa ongelmia ja haasteita, koska vanhemmat silottavat aina heidän tiensä, eivätkä anna lastensa tehdä asioita itsenäisesti. Näin lapsille ei pääse kehittymään ponnistelu- ja stressinsietokykyä.

Helikopterivanhemman tarkoituksena on tehdä lapsistaan lähes täydellisiä. Lapsiltaan puuttuu itsenäisyys, mahdollisuus kokeilla ja epäonnistua sekä kaikki velvollisuudet. Helikopterivanhemmat yrittävät tehdä lapsistaan huippuosaajia joka asiassa. Saavuttaakseen “täydellisyyden”, lasten elämä on tiukasti aikataulutettua.

Lapsilla ei ole koskaan aikaa leikkiä, vaan kaikki toiminta sisältää suorittamista ja jatkuvaa uuden oppimista. Luovuudelle ei jää tarpeeksi tilaa lasten elämässä. Lapset voivat kuormittua leikin puuttumisesta ja jatkuvasta ylisuorittamisesta.

Vanhemmat elävät lastensa kautta, jolloin lapsista tulee vanhempiensa ylpeyden aihe. Vanhemmat päättävät lastensa puolesta, kuinka he käyttävät vapaa-aikansa ja täyttävät sen koulun ulkopuolisilla harrastuksilla. Tarkoituksena on, että vanhemmat voisivat kehuskella lastensa saavutuksilla. Lapsilta odotetaan lähes täydellisyyttä sekä olevan muita parempia koulussa.

Itsenäistymisen vaikeus

Helikopterivanhempien tyypillisin piirre on lasten ylisuojeleminen ja heidän asioistaan ylihuolehtiminen. Se voi johtaa siihen, että lapsen on vaikea tehdä valintoja ja nuoruudessa hankaluuksia itsenäistyä.

Helikopterivanhempien lasten elämä romahtaa itsenäistymisen vaiheessa. Lapset kohtaavat tuolloin ensimmäistä kertaa todellisen maailman ja tajuavat, millaisen karhunpalveluksen heidän vanhempansa ovat heille tehneet. Lapsilla ei välttämättä ole minkäänlaisia työkaluja kohdata maailmaa, kun siihen tarvittavaa itsenäisyyttä, stressinsietokykyä ja ongelmanratkaisutaitoja. Lapset voivat olla täysin riippuvaisia vanhemmistaan, silloinkin kun heidän pitäisi itsenäistyä.

Helikopterivanhempien lapset eivät ole avoimia uusille asioille ja kokevat paljon ahdistusta. He ovat herkkiä ja vaivautuneita verrattaen muihin lapsiin ja nuoriin. Heillä saattaa olla myös neuroottisia piirteitä. Ilman kokemuksia ja pettymyksiä, ei voi myöskään saada onnistumisia, jotka kasvattaisivat lasten itsetuntoa.

Tunnetko jonkun helikopterivanhemman? Kuinka voisit välttää helikopterivanhemman piirteitä lasten kasvatuksessa?

Lähteet: Askel terveyteen, Terve

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *