Poikkeuksellinen allergiakausi: Lastenlääkäri huolestui

grayscale photo of boy covering of eye while standing behind concrete wall
Kuva: Unsplash

Kutiavat silmät, vuotava nenä ja aivastelu ovat kiusanneet lukuisia suomalaisia pitkin kevättä ja alkavaa kesää, kiitos allergiaoireita aiheuttavan siitepölyn. Siitepölytilannetta voi seurata Turun yliopiston ylläpitämällä Norkko-sivustolla.

Allergiakevät on ollut tänä vuonna voimakas ja se on saanut lastenlääkäri Petri Koposen huolestumaan. Vastaanotoilla on käynyt paljon myös liikunnallisia lapsia allergiaoireiden takia.

”Allergiakausi on tänä vuonna ollut poikkeuksellinen”, Mehiläisessä lastentautien erikoislääkärinä työskentelevä Koponen kertoo.

”Vastaanotoille hakeutuu nyt erityisesti paljon liikkuvia 9-12 -vuotiaita lapsia, joilla siitepölyallergia on ilmennyt ensimmäistä kertaa aiheuttaen vahvoja hengitystieoireita”, hän lisää.

Allergiaoireet korostuvatkin eri ikäluokista juuri erityisesti alle 15-vuotiailla, osoittaa lääkäriketjun pitkän aikavälin data. 28 prosenttia allergisen nuhan ja allergisten silmätulehdusten diagnooseista on tehty Mehiläisessä alle 15-vuotiaille vuosien 2013-2022 aikana.

Yleisesti astmankaltaisia hengitystieoireita esiintyy noin 15-20 prosentilla lapsuuden aikana, ja usein juuri allergisen altistuksen yhteydessä.

Lasten oireet alihoidettuja

Lasten allergiaoireet ovat usein alihoidettuja, vaikka tarjolla on useita toimivia hoitovaihtoehtoja. Allergia voi haitata arkea ja liikkumista lapsilla vahvastikin. Koponen on havainnut, että lapsen ja nuoren pärjäämisessä siitepölyaikana tehdään usein kompromisseja.

”Asian kanssa kärsitään, yritetään pärjäillä ja hoitaa tilannetta vähän kotikonstein. Kotiapteekista löytyvät käsikauppalääkkeet ovat kuitenkin usein jo vanhentuneeksi muuttunut hoitokeino allergian hoitoon”, lastenlääkäri korostaa.

Koponen kertoo, että siedätyshoidot ovat kehittyneet vahvasti viime aikoina ja useat lapset hyötyisivät niistä.

”Aiemmin käytettyjen pistosmuotoisten siedätyshoitojen rinnalle ovat viime vuosina tulleet kielenalustabletit, joilla voidaan hoitaa myös kouluikäisten lasten siitepölyallergioita, usein erinomaisin tuloksin”, hän selittää.

”Suun kautta otettavat siedätyshoidot toteutetaan kotioloissa ensimmäisen hoitokerran jälkeen, joten hoito on huomattavasti helpompi toteuttaa aiempiin hoitomuotoihin verrattuna”, Koponen jatkaa.

Tunnista tyypillisimmät oireet

Jos lapsella ilmenee pitkittyneitä hengitystieoireita, on ne aina syytä tarkistuttaa lääkärissä. Allergioiden lisäksi tänä vuonna on liikkeellä myös infektioita jopa poikkeuksellisen paljon kesäkaudeksi.

”Erityisesti jos lapsi tai nuori on liikunnallisesti aktiivinen, oireet haittaavat ja on epäilyä allergiasta, kannattaa käydä asiantuntijan vastaanotolla”, Koponen toteaa.

Siitepöly aiheuttaa erilaisia allergiaoireita, joista tyypillisiä oireita ovat:

  • Astmaoireet: yskä, limaisuus, hengenahdistus, vinkuva hengitys
  • Iho-oireet: kutina, ihottuma
  • Nenäoireet: kutina, aivastelu, nuha, tukkoisuus, nieluoireet
  • Silmäoireet: kutina, kirvely, punoitus, ihottuma, sidekalvoturvotus

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.