Joskus elämästä vaikuttaa hävinneen kaikki tunteet ja tuntemukset. Elämä tuntuu laimealta. Vaikka periaatteessa kaikki olisi hyvin, olo voi olla huono eikä mikään tunnu miltään. Mistä tälläinen olotila voi johtua?
Psykoterapeutti Leena Piikosken mukaan syitä olotilaan on monia: ihminen on saattanut sinnitellä elämässään pitkään, jonka jälkeen iskee kriisi ja ihmisen voimavarat loppuvat. Kovan sinnittelyn jälkeen voi huomata, ettei samat asiat tuotakaan iloa niin kuin ennen.
Kannattaa aloittaa purkaa asiaa pohtimalla sitä, mitä on tapahtunut. Monilla ihmisillä arkielämä on hyvin kuormittavaa ja he elävät kokoaikaisessa selviytymistilassa. Tilanne voi kääntyä lopulta kriisiksi ja ihminen huomaa ilon ja nautinnon kadonneen elämästään. Jos mikään ei tunnu miltään, on tärkeää pysähtyä asian äärelle. Tällaisessa tilanteessa elämään tarvitaan muutosta ja muutos lähtee itsestäsi.
”Riippuu ihmisestä, mikä lopulta katkaisee kamelin selän. Se voi olla iso asia, kuten työttömyys, ero tai sairastuminen. Mutta joskus pienikin vastoinkäyminen voi olla viimeinen pisara. Selviytymisestä on voinut tulla elämäntapa, vaikka sen pitäisi olla lyhytaikainen vaihe,” Piikoski sanoo.
Yhdysvalloissa asuva kirjailija Emily Esfahani Smith kertoo, että elämän merkityksettömyys voi aiheuttaa masennusta ja tyhjyyden tunteen. Merkityksellisen elämän voi kuitenkin löytää asiaa työstämällä. Tilanne täytyy ensin huomata, jotta sitä voi muuttaa.
Esfahani Smith on kirjoittanut aiheesta kirjan ja paneutunut tuoreeseen psykologiseen tutkimukseen. Hän on haastatellut lukuisia ihmisiä, jotka ovat löytäneet elämäänsä merkityksen. Haastatteluiden ja tutkimusten perusteella voidaan nimetä neljä merkityksellisen elämän peruspilaria. Niitä kohti kulkemalla voi ihminen löytää mielekkyyden takaisin elämäänsä.
Neljä merkityksellisen elämän peruspilaria:
1. Yhteenkuuluvuuden tunne
Ihminen tarvitsee yhteyttä toisten ihmisten kanssa. Yhteyttä voi kokea perheen lisäksi myös erilaisten yhteisöjen kautta. Yhteenkuuluvuuden voima löytyy tavallisesta vuorovaikutuksesta.
2. Tarkoituksen löytäminen
Elämän tarkoitusta kannattaa etsiä, vaikka vastauksien löytäminen voi tuntua hankalalta. On tärkeää tunnistaa omat vahvuutensa ja hyödyntää niitä elämässä. Hetkellisen onnen sijaan kannattaa pysähtyä itsensä äärelle, kehittää itseään ja elää omien arvojensa mukaista elämää. Näin voi löytää pysyvän tyytyväisyyden elämäänsä.
3. Tarinat
Yksi merkityksellisen elämän tukipilari on tarinoiden voima. Niiden avulla ihmiset jäsentävät maailmaa. Tutkimukset ja kokemukset todistavat, että kirjoittamisesta on hyötyä.
4. Itsensä ylittäminen
Itsensä ylittäminen tarkoittaa omalle epämukavuusalueelle menemistä ja tunnetta siitä, että on osa koko universumia. Tällaista voi kokea meditaation ja musiikin avulla.
Myös vastoinkäymiset kasvattavat ihmistä ja auttavat selventämään elämän tarkoitusta. Selvittyään kriisistä ja pahan olon voitettuaan, ihminen kokee suurta tyytyväisyyttä. Se vaatii kuitenkin asian syvällistä käsittelyä ja kokonaisvaltaista eheytymistä.
Tuntuuko sinusta elämä mielekkäältä tällä hetkellä? Kuinka voisit syventää merkityksellisyyden kokemusta elämässäsi?
Teksti: Anne-Mari Valta
Ei vielä kommentteja