Tiedätkö, miten kesän yleisintä vammaa hoidetaan? Lääkäri neuvoo!

person walking on branch
Kuva: Michał Parzuchowski

Kesällä ollaan liikenteessä, leikitään ja touhutaan ulkona enemmän muihin vuodenaikoihin verrattuna. Tämä johtaa puolestaan siihen, että erilaisia tapaturmia ja vahinkoja sattuu niin pienille kuin isommillekin.

Yksi kesän tapaturmista on kaikkein tavallisin: nilkan nyrjähdys. Esimerkiksi Terveystalossa viime vuonna hoidetuista tapaturmista noin viidennes (noin 20 000) oli juuri nilkan nyrjähdyksiä ja niitä tapahtuu kesäkuukausina lähes puolet enemmän kuin muuhun aikaan vuodesta.

Usein nilkkavamman kesäversio on kuitenkin talvista vastinetta lievempi ja paranee nopeammin. Terveystalon tapaturmapäivystyksen vastuulääkäri Jarkko Pajarinen kertoo, että talven liukkailla keleillä tyypillisin nilkkavamma on murtuma, kun taas kesällä nilkkavammat jäävät lievemmiksi.

Huono uutinen on kuitenkin se, että aktiivisen ihmisen on vaikea välttää nilkan nyrjähdyksiä. Toisin sanoen tekevälle sattuu.

”Kesällä pelaillaan ja liikutaan enemmän kuin muuhun vuodenaikaan, joten myös erilaisia venähdyksiä, revähdyksiä ja ruhjeita sattuu enemmän”, Pajarinen sanoo ja lisää:

”Jos on ollut aikaisempia urheilussa syntyneitä venähdysvammoja, voi olla fiksua käyttää tukia ja teippauksia, sillä aiempi vamma voi lisätä uuden vamman riskiä.”

Murtuma lapsilla yleisempi

Nilkkavammat ovat lapsilla ja nuorilla varsin yleisiä. Terveyskylän mukaan lasten ja nuorten nivelsiteet ovat suhteellisen vahvoja, joten toisin kuin aikuisilla, on nilkan väännön yhteydessä luun murtuma merkittävää nivelsidevammaa yleisempi.

Lasten ja nuorten nivelsidevammat voidaan lähes poikkeuksetta hoitaa nilkkatuella tai pienillä lapsilla lyhytaikaisella kipsihoidolla. Hyväasentoiset nilkkamurtumat voidaan hoitaa kipsauksella tai tuella, mutta osa murtumista tarvitsee puolestaan leikkaushoidon.

Nilkan alueen vammoissa oireina ovat kipu, turvotus, paikallinen paineluarkuus, ontuminen ja vaikeissa vammoissa kyvyttömyys varata raajalle. Jos lapsi, nuori tai aikuinen satuttaa nilkan, on seuraavat Pajarisen listaamat vinkit hyvä muistaa ensiapuna:

  • Nosta jalka kohoasentoon.
  • Sido nilkan ympärille tukisidos, joka estää turvotusta. Tukeva ideaaliside on paras, ja sen saa sitoa tiukalle. Jos kuitenkin jalkaterä alkaa puutua tai turvota, side on liian tiukalla.
  • Kipulääkkeeksi ibuprofeenia tai parasetamolia.
  • Jos nilkka on kipeä ja turvoksissa, mutta sille pystyy varaamaan, nilkkaa voi käydä näyttämässä lääkärille esimerkiksi seuraavana päivänä. Jos taas jalalle ei pysty varaamaan lainkaan, olisi hyvä käydä lääkärillä mahdollisimman pian. Kaikissa tapaturmissa on alkuvaiheessa tietty aikaikkuna, jolloin asiat voidaan saada oikeille raiteille. Jos mennään väärille urille, asioita voi olla vaikeaa korjata myöhemmin.

Moni muistaa nyrjähdyksiin liittyvän kolmen k:n ohjeen: kylmä, koho, kompressio. Pajarinen kuitenkin kertoo, että kylmän käytöstä on nykyään ristiriitaisia tutkimustuloksia ja se voi jopa pidentää toipumista.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.