5 vanhan kansan parannuskeinoa, jotka todella toimivat!

5 vanhan kansan parannuskeinoa, jotka todella toimivat!
Kuva: Pexels/ Victoria Rain

Monissa perheissä siirtyy erilaisia elämänviisauksia, neuvoja ja uskomuksia sukupolvelta toiselle. Onko näissä vanhan kansan uskomuksissa, kuten erilaisissa parannuskeinoissa ja sairastelun helpottamiseen tarkoitetuissa vinkeissä kuitenkaan mitään perää?

Niin eri kulttuureissa kuin eri perheissäkin on omia uskomuksiaan ja niksejä, joilla on tarkoitus helpottaa oloa, kun sairastaa. Jotkut saattavat pitää niitä höpöjuttuina, mutta osa vinkeistä todella toimii. Isovanhempiesi neuvot eivät siis välttämättä olekaan tuulesta temmattuja ajatuksia.

Asiantuntijoiden mukaan seuraavia vanhan kansan uskomuksia kannattaa kokeilla, jos sairastut:

Kanakeittoa flunssaan

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kanakeitto voi auttaa toipumaan flunssasta nopeammin. Tarkkaa syytä sen vaikutukselle ei ole, mutta yksi selittävä tekijä voi olla keiton anti-inflammatoriset, eli tulehdusta lievittävät vaikutukset. Tutkimuksissa on todettu, että kanakeitto auttaa limaa irtoamaan. Kanakeitossa on kuiturikkaita vihanneksia, jotka tarjoavat tärkeitä ravintoaineita, minkä lisäksi keitto nesteyttää ja suolan myötä saat elektrolyyttejä.

Pese kädet ennen ruokailua

Sen lisäksi, että tämä on hyvä hygieniatapa, auttaa se pysymään myös terveenä. Kun peset kädet ennen ruokailua, pääset eroon mahdollisista sairaaksi tekevistä pöpöistä, joita käsissäsi voi olla.

Tuuleta kotia

Ilmanvaihto ja tuuletus ajavat virushiukkasia tiehensä, joten kotia kannattaa tuulettaa, kun joku perheessä sairastaa. Tällä neuvolla on kuitenkin myös haittapuoli: tuulettaessa sisään voi päästä allergiaoireita aiheuttavaa siitepölyä. Jos kotitaloudessa on allergikkoja, kannattaa tuuletuksen kanssa olla tarkempi. Myös ulkoilman laatu kannattaa huomioida ennen tuulettamista.

Käy päivittäin ulkona

Nykypäivänä ihmiset liikkuvat vähemmän, mikä on kasvava ongelma. Aiemmat sukupolvet puolestaan ovat olleet raittiissa ilmassa enemmän, kun älypuhelimet, televisiot ja tietokoneet eivät olleet varastamassa huomiota. Näistä sukupolvista kannattaisikin ottaa mallia. Ulkona oleminen vähentää stressiä ja helpottaa masennusoireita, minkä lisäksi liikunta tekee hyvää terveydelle.

Nuku tarpeeksi

“Uni paras lääke on, siitä nauttikaamme”, lauletaan tutussa lastenlaulussa. Tämä on myös totta. Lepo on tärkeää sairastaessa, mutta riittävästä levosta ja hyvistä yöunista on syytä huolehtia myös terveenä. Huonosti nukutut yöt vaikuttavat terveyteen haitallisesti ja ne ovat kytköksissä moniin sairauksiin, ylipainosta sydän- ja verisuonitauteihin. Samasta nukkumaanmenoajasta kannattaisi pitää kiinni päivittäin.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *