Näiden 6 vinkin avulla lisäät lapsesi kärsivällisyyttä!

Näiden 6 vinkin avulla lisäät lapsesi kärsivällisyyttä!
Kuva: Pexels/ Karolina Grabowska

Kärsivällisyys ja odottaminen eivät ole lapselle luonnostaan helppoja asioita. Tosin ei se ole sitä kaikille aikuisillekaan. Kärsivällisyys on kuitenkin elämän yksi tärkeimmistä taidoista. Näiden vinkkien avulla voit lisätä lapsesi kärsivällisyyttä!

Tutkimusten mukaan lapset, joille on opetettu kärsivällisyyttä, omaavat paremman terveyden ja mielenterveyden aikuisuudessa. Lisäksi heillä on paremmat ihmissuhdetaidot ja he pyrkivät määrätietoisemmin kohti omia tavoitteitaan.

Odottaminen ja kärsivällisyys ovat pienelle lapselle haasteellisia asioita. Toisille se on vaikeampaa kuin toisille, aivan kuten aikuisillakin. Lapsilla on myös erilaiset keinot lisätä kärsivällisyyttä, johon vaikuttaa heidän persoonansa. Lasten aivot vasta kehittyvät ja he hahmottavat orastavalla tavalla käsitystä tulevaisuudesta, joten ei voi odottaa, että he osaisivat olla niin vain kärsivällisiä.

Kaikille on varmasti tuttua pieni lapsi, joka keskeyttää vanhempansa puhelun toistuvasti. Ei auta vaikka vanhempi sanoo: “Odota hetki, äiti tulee kohta.” Lapsi vain jatkaa vanhempansa keskeyttämistä, kunnes puhelu on lopetettava.

3-4 vuotiaalta voi kuitenkin periaatteessa jo alkaa odottamaan hieman malttia. Hän vain tarvitsee paljon harjoitusta, vanhemman esimerkkiä, tukea ja ohjausta. Näin lapsen itsesäätelytaidot kehittyvät. Kärsivällisyys ja odottaminen ovatkin yksi lapsen tärkeimmistä taidoista, jonka opettelemiseen kannattaa nähdä aikaa ja vaivaa.

6 vinkkiä joiden avulla opetat lapselle kärsivällisyyttä

1. Tyydytetyt tarpeet ja sopiva mielentila

Lapsen on oltava tyytyväinen ja sopivassa mielentilassa ennen kuin häneltä voi odottaa kärsivällisyyttä. Tarkista, ettei lapsesi ole liian väsynyt tai nälkäinen ja että hän on saanut purkaa energiaansa aktiiviseen liikuntaan ulkona. Vasta sen jälkeen voit antaa lapselle tehtäviä, joissa opetellaan vuoron odottamista ja kärsivällisyyttä.

2. Aseta selkeitä odotusaikoja

Lapselle on tärkeää antaa selkeät odotusajat, jotta hän tietää kuinka kauan hänen täytyy odottaa. Voit esimerkiksi sanoa lapselle, että “Odota viisi minuuttia.” tai “Odota, kunnes tämä laulu loppuu.” Näin lapsellesi ei synny turhautumista ja hän tietää, kauanko hänen tulee odottaa.

3. Käytä odotusajat hyödyksi

Odottaminen voi olla hyödyllistä aikaa muiden tehtävien suorittamiseen tai vaikkapa lempikirjan lukemiseen. Käytä siis odotusajat hyödyksesi. Voitte myös käyttää ajan mukavaan puuhasteluun, kuten piirtämiseen tai palapelin kokoamiseen.

4. Harjoittele kärsivällisyyttä leikkien kautta

Leikkiminen on lapselle luontainen tapa harjoitella mitä tahansa asiaa. Voitte esimerkiksi pelata lautapeliä, joka vaatii vuorottelua ja kärsivällisyyttä tai leikkiä muita samankaltaisia leikkejä. Vaikeusaste kasvaa, kun peliä tai leikkiä leikitään toisten lasten kanssa. Tällöin vanhemman on hyvä jäädä ohjaamaan tilannetta, ettei kukaan menetä hermojaan.

5. Positiivinen palaute

Positiivinen palaute on tärkeää lapsen motivaation ja itsetunnon kannalta. Muista kehua lasta pienistäkin onnistumisista kun hän on kärsivällinen, odottaa vuoroaan tai suorittaa tehtävän loppuun asti. Se kannustaa lasta jatkamaan hyvää käytöstä.

6. Ole esimerkki

Lapset oppivat paljon omien vanhempien käyttäytymisestä ja esimerkistä. Jos haluat opettaa lapsellesi kärsivällisyyttä, sinun on itsekin harjoiteltava sitä. Muista pysyä rauhallisena ja kärsivällisenä tilanteissa, joissa joudut odottamaan jotain.

Osaako lapsesi odottaa vuoroaan? Kuinka voisitte kehittää lapsen kärsivällisyyttä?

Lähteet: Greater good magazine, Oppi ja ilo

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *