Uskaltavatko teinit saunaan muun perheen kanssa?

Uskaltavatko teinit saunaan muun perheen kanssa?
Kuva: HUUM

Sauna kuuluu suomalaiseen perhearkeen. Kun lapset ovat pieniä, kaikki saunovat yhdessä ongelmitta. Joskus yhteissaunominen jatkuu lasten kasvaessa, joskus taas lapset teini-iän saavutettuaan eivät enää halua vanhempien kanssa saunaan. Millainen saunakulttuuri teidän perheessänne on? Saunooko perhe yhdessä vai jaetaanko teillä perheen sisäisiä saunavuoroja?

Teini-ikä tuo tullessaan kehollisia muutoksia ja nuoren yksityisyyden tarve lisääntyy. Nuoren suhtautumiseen vaikuttaa myös perheen yleinen suhtautuminen saunomiseen. Jos perheessä on ollut tapana sekasaunoa sukulaisten ja läheisten kanssa, ei nuori suhtaudu saunomiseen negatiivisesti edes teini-iässä. Jos perheessä on ollut tapana saunoa perheen kesken parissa erässä, nuori voi herkemmin haluta saunoa yksin.

Vanhempien tulee kunnioittaa lapsen toivetta saunomisen suhteen. Älä pakota nuorta saunomaan, jos hän ei halua. Pakottaminen voi pahimmillaan murentaa turvallisuudentunnetta, jos nuori kokee tunteidensa ja tarpeidensa tulleen mitätöidyksi.

Joskus nuorella on vaihe, jolloin hän haluaa käydä saunassa yksin. Vaikka vanhempia harmittaisikin, että perheen saunomiskäytännöt muuttuvat, nuoren päätöstä ei tule arvostella.

Tärkeintä on hyvän keskusteluyhteyden säilyttäminen

Jos vanhemmat kokevat, että lapsen haluttomuuteen saunoa vaikuttavat muut, kuin teini-ikään liittyvät syyt, asiasta kannattaa puhua yhdessä. Lapsen ja vanhemman hyvät ja luottamukselliset välit helpottavat, kun lapsi kokee turvalliseksi kertoa myös vaikeista asioista. Omassa kehossa tapahtuneet muutokset voivat askarruttaa ja hävettää nuorta.

Tärkeintä on, että kaikilla perheenjäsenillä on hyvä olla yhteisessä kodissa. Teini-ikä tuo mukanaan monia haasteita, mutta niistä yleensä selvitään, kun säilytetään hyvä puheyhteys ja pystytään käsittelemään vaikeitakin asioita.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *