Meditaation sanotaan rauhoittavan ja vähentävän stressiä. Ruuhkavuosien keskellä moni vanhempi kamppailee minuuttiaikataulun kanssa ja kaikki stressin helpotuskeinot ovat tervetulleita.
Jos ei ole koskaan kokeillut meditaatiota, asiaan saattaa aluksi suhtautua epäilevästi. Meditaation aikana aivojen toiminnassa on havaittavissa selkeitä muutoksia verrattuna siihen, miltä aivotoiminta näyttää silloin, kun ihminen ei meditoi. Meditaatio voikin olla kullanarvoinen voimavara kiireen keskellä.
Meditaatio auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että meditaatio kykenee muuttamaan aivojen rakennetta lisäämällä harmaan aineen konsentraatiota alueilla, jotka vastaavat muistitoiminnoista. On myös havaittu, että meditaation seurauksena aivojen mantelitumakkeen koko on pienentynyt. Mantelitumakkeen toiminta liittyy pelkotiloihin, stressiin ja ahdistukseen. Tutkimuksiin osallistuneet koehenkilöt, joilla havaittiin tällaisia muutoksia, raportoivat stressin tunteen vähentymisestä.
Ruuhkavuosien aikana meditaatio voi olla arvokas stressinvähennyskeino
Monille vanhemmille on tuttu tilanne, kun yrittää keskittyä töihin, mutta mieleen tulee jatkuvasti tärkeitä kodin askareita ja lapsiin liittyviä asioita. Vanhempi on ajatellut suorittavansa työtehtävän kahdessa tunnissa, mutta huomaakin yhtäkkiä 5 tuntia kuluneen, eikä hän ole vielä lähelläkään loppua. Deadline on jo seuraavana päivänä ja tehtävää vielä vaikka kuinka paljon. Tässä vaiheessa usein stressi ja ahdistus nostavat päätään.
Jos hallitsee meditaatiotekniikat, muutaman minuutin meditaatio voi auttaa ajatuksien kasaamiseen ja keskittymään käsillä olevaan tehtävään. Ajatuksien kasaamisen lisäksi meditaatio vaikuttaa aivoihin myös muilla konkreettisilla tavoilla. Tutkimuksissa on havaittu, että meditaatio auttaa vähentämään hermosolujen aktivaatiota niillä aivoalueilla, jotka vaikuttavat stressin syntymiseen.
Jos et ole aikaisemmin kokeillut meditaatiota, saatat kokea olosi epävarmaksi ja miettiä, osaatko meditoida oikein. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa meditoida. Se, minkälainen taktiikka toimii juuri sinulle, riippuu yksilöllisistä tarpeistasi ja ominaisuuksistasi.
Meditaatio voi vaikuttaa positiivisesti seuraavilla tavoilla:
- Alentamalla verenpainetta
- Vähentämällä stressiä
- Auttamalla ahdistuksen hallintaan
- Kivuntunteen hallinta
- Parantaa tarkkaavaisuutta
- Vahvistaa muistitoimintoja
- Parantaa unenlaatua
Meditaatiota kannattaa harjoittaa rauhallisessa paikassa, ilman ulkoisia häiriötekijöitä. Kun aloitat meditaation harjoittelun, kannattaa ensin meditoida vain 5-10 minuuttia kerrallaan. Tämän jälkeen voi hiljalleen lisätä ajan pituutta, kun olo alkaa tuntua luontevalta meditoidessa.
Meditaatio kannattaa aloittaa istumalla hiljaa paikallaan, hengittäen syvään sisään nenän kautta ja puhaltamalla ilma ulos suun kautta. Keskity hengittämiseen ja hiljennä kaikki muut ajatukset. Jos ajatus alkaa harhailla, älä lannistu. Harjoittelemalla säännöllisesti pystyt pitämään fokuksen koko ajan paremmin käsillä olevassa hetkessä.
Lähde: PsychCentral
Teksti: Sonja