Kaikilla lapsilla on oltava oikeus liikkua, jyrähtävät isojen kaupunkien liikuntajohtajat

Kuva: Pixabay / Alex Fox

Suomalaisten liikkumattomuudesta on puhuttu viime kuukausina paljon. Tilanne olisi tärkeä muuttaa, sillä liikkumattomuudella on monia haittoja, jotka heijastuvat koko yhteiskuntaan. Myös lapsia ja nuoria täytyisi saada liikkumaan nykyistä enemmän.

Suomen seitsemän suurimman kaupungin liikuntajohtajat ovat nostaneet lasten ja nuorten liikunnan harrastusmahdollisuudet tapetille, ja ottaneet kantaa nuorempien sukupolvien liikkumiseen. Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun ja Jyväskylän liikuntajohtajat painottavat kaikkien lasten ja nuorten oikeutta harrastaa liikuntaa, mitä kustannukset vaikeuttavat.

”Haluamme kiinnittää huomiota erityisesti liikunnan ja urheilun harrastamisen nousseisiin hintoihin. On aika miettiä laajasti keinoja, joilla voidaan edistää lasten ja nuorten liikunnan kohtuuhintaista harrastamista”, seitsikko sanoo.

Liikuntajohtavat ovat seuranneet liikunnan ja urheilun kulujen nousua huolestuneena jo pidemmän aikaa. Heidän mukaan nyt on hyvä aika arvioida, mikä on eri toimijoiden rooli lasten ja nuorten harrastamisen tukemisessa. Seitsikko heittää ilmoille kysymyksen: miten kaikki voisivat harrastaa liikuntaa kohtuullisella hinnalla?

Liikuntajohtajat kehottavat kaikkia liikunnan ja urheilun toimijoita yhä parempaan yhteistyöhön uusien toimintatapojen luomiseksi.

”Nyt on tärkeää kehittää malleja, jossa maksuttoman tai edullisen harrastamisen ja perinteisen urheiluseuraharrastamisen hyviä puolia yhdisteltäisiin lasten ja nuorten toiveita, tarpeita ja oikeuksia kuullen.”

Liikuntavaikuttajilta vaaditaan pohdintaa

Seitsikko toteaa vaativansa rakentavaa pohdintaa myös olympiakomitealta, lajiliitoilta ja valtakunnallisilta järjestöillä. Heillä on mahdollisuus vaikuttaa päätöksillään jäsenseurojensa toimintaan ja harrastuskustannuksiin.

Liikuntajohtajien mukaan liikuntapaikkojen ja -olosuhteiden rakentaminen vain kunnan taseeseen ei ole enää realistista, eikä edes mahdollista kaikille lajeille. Tällä hetkellä kuntien rakentamien ja omistamien liikuntapaikkojen vuorot menevät pääosin seuroille.

”Samalla meillä kaikilla on tarve tarjota liikuntatiloja yhä enemmän vapaavuoroina lapsille ja nuorille – ja kaikille kaupunkilaisille, jotka eivät liiku seuroissa”, sanovat liikuntajohtajat Tarja Loikkanen (Helsinki), Martti Merra (Espoo), Jukka Etu-Seppälä (Tampere), Veli-Matti Kallislahti (Vantaa), Niina Epäilys (Oulu), Markus Kalmari (Turku) ja Anna-Leena Sahindal (Jyväskylä).

Kun liikunnan lajikirjo laajenee ja kuntalaisten tarpeet muuttuvat, on tiloja nyt kaikille liian vähän. Kaikki tämä asettaa valtavasti paineita liikunta- ja urheilijaseuroille: miten tavoittaa kaikki halukkaat ja tarjota samalla kohtuuhintaisia liikuntapalveluita?

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)