Millainen on henkisesti vahva ihminen?

Millainen on henkisesti vahva ihminen?
Kuva: Pexels/ Girish D

Henkisyydestä puhutaan, kun ihminen kokee olevansa yhteydessä johonkin itseään suurempaan voimaan. Henkisyys voi tarkoittaa myös elämän tarkoituksen etsimistä. Joillakin ihmisillä henkisyyteen liittyy vahvasti uskonnollisuus ja hengellisyys. Toiset taas löytävät syvää merkitystä musiikista, luonnosta ja taiteesta.

Henkisyys voi sisältää filosofisia ajatuksia ja muuttua erilaisten elämänkokemusten myötä. Olet joskus saattanut pohtia: “Miksi elämässäni on kärsimystä” ja “Onko tapahtumille jokin syy?” Henkinen puoli korostuu elämässä ihmisen kohdatessa suuria vaikeuksia, sairauksia tai läheisen kuoleman.

Henkisyys ja tunneterveys sekä hengellisyys liittyvät kiinteästi toisiinsa, vaikka ovatkin erillisiä asioita. Henkisyyden kasvattaminen voi sisältää samoja keinoja kuin vaikkapa emotionaalisen hyvinvoinnin parantaminen.

Jos haluat selvittää, mikä on henkisyytesi laita, mutta sinun on vaikea tunnistaa noita ajatuksia, voit ottaa käyttöösi mindfulnessin. Sen avulla tulet paremmin tietoiseksi siitä, mitä mielessäsi ja kehossasi tapahtuu. Mindfulnessin avulla voit tutkailla omia uskomuksiasi ja kokemuksiasi sekä oivaltaa jotain uutta henkisestä puolestasi.

Miten henkisesti vahva ihminen toimii?

Henkisesti vahva ihminen ei pelkää muutosta. Hän ymmärtää sen olevan välttämätön osa elämää ja voi nähdä sen mahdollisuutena johonkin uuteen ja hyvään. Hän ymmärtää, että on asioita joihin hän ei voi vaikuttaa, mutta voi valita oman suhtautumisensa niihin.

Vahva henkilö osaa suhteuttaa oman käytöksensä ja asenteensa kohdatessaan vastoinkäymisiä, jolloin hän selviää niistä helpommin. Hänellä on hyvä stressinsietokyky. Hän osaa käsitellä tunteitaan ja ratkaista ongelmia. Henkisesti vahva ihminen ei vaivu itsesääliin kohdatessaan haasteita. Hän ymmärtää, että asioista voi ottaa opiksi ja muuttaa omaa asennettaan positiivisemmaksi.

Muiden miellyttäminen ei kuulu henkisesti vahvan henkilön maailmankuvaan. Hän uskaltaa elää rohkeasti oman näköistä elämää, vaikka se ei olisi kaikkien mieleen. Hän ei myöskään pelkää yksinoloa, vaan viihtyy omassa seurassaan. Silti hän ei ole liian ylpeä pyytääkseen apua silloin, kun sitä tarvitsee.

Toisten menestyminen ei aiheuta kateuden ja mustasukkaisuuden tunteita henkisesti vahvoissa ihmisissä. He osaavat aidosti iloita toisten menestyksestä ja saavutuksista. Muiden menestys kannustaa heitä itseäänkin pyrkimään elämässä eteenpäin.

He osaavat arvostaa sitä, mitä heillä on ja pitävätkin päivittäin kiitollisuuspäiväkirjaa. Kun he keskittyvät hyvään, se vain lisääntyy heidän elämässään. Heidän onnensa ei ole kuitenkaan kiinni materiasta.

Henkisesti vahvat ihmiset ottavat vastuun omasta elämästään, eivätkä toista samoja virheitä yhtä uudestaan. He punnitsevat asioiden eri puolia ennen isojen päätösten tekemistä, mutta he uskaltavat ottaa harkittuja riskejä. He eivät anna periksi kohdatessaan epäonnistumista, vaan jatkavat yrittämistä. He ymmärtävät, että positiiviset tulokset vievät aikaa.

Oletko henkisesti vahva? Kuinka voisit edistää henkistä vahvuutta?

Lähteet: Amy Morin, Ilta-Sanomat, University of Minnesota

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *