Vauvavuosi voi laittaa parisuhteen koetukselle!

Ensimmäinen lapsen saapuminen muuttaa vanhempien elämän täysin. Vaikka kuinka olisi lukenut kirjoja ja valmistautunut henkisesti tulevaan, on mahdotonta täysin ymmärtää, kuinka täydellisesti elämä muuttuu pienen ihmisen saavuttua osaksi päivittäistä arkea. Vauvan syntymä voi kuitenkin asettaa uusia haasteita myös parisuhteelle.
Vauva on täysin vanhempiensa varassa jokaisessa asiassa. Vanhempi ei ole välttämättä tajunnut ennen lapsen syntymää, kuinka intensiivistä vauvan hoitaminen on varsinkin ensimmäisten viiikkojen ja kuukausien aikana. Toisinaan vauva alkaa nukkua pidempiä pätkiä nopeammin, toisinaan hitaammin. Vastasyntynyt lapsi tarvitsee ravintoa usein, minkä takia unet jäävät vanhemmilla väistämättä vähiin. Tutkimusten mukaan jo muutaman päivän unettomuus riittää sekoittamaan ihmisen fysiologiaa siten, että vaikutukset alkavat näkyä myös henkisellä puolella. Väsynyt ihminen tuntee itsensä ärtyisäksi, keskittymiskyky on heikompaa ja muistitoiminnot eivät toimi yhtä hyvin kuin levänneenä.
Tällaisessa mielentilassa voivat puolison luonteenpiirteet ja tavat alkaa häiritä normaalia enemmän. Sellaisetkin asiat, jotka seurusteluaikana ovat vaikuttaneet sympaattisilta ja hellyttäviltä piirteiltä, voivat alkaa tuntumaan ärsyttäviltä. Väsynyt ihminen ei itse useinkaan itse huomaa stressaantunutta tilaansa, vaan puoliso alkaa pikkuhiljaa ärsyttämään enemmän. Oma reagointi saattaa väsymyksen takia olla normaalia voimakkaampaa. Tämän seurauksena saattaa puhjeta riitoja sellaisistakin asioista, jotka eivät levollisessa mielentilassa riittäisi ylittämään riitakynnystä.
Vauvan syntymän jälkeen ensimmäiset vuodet ovat haastavaa aikaa parisuhteessa. Jos ongelmat kasaantuvat liian suuriksi eikä tilannetta ole osannut ennakoida, voivat puolisot kokea eron olevan helpoin ratkaisu ja ulospääsy stressaavasta tilanteesta. Jos on jo etukäteen asennoitunut väsymykseen ja riitatilanteisiin, auttaa se jaksamaan paremmin vaikeiden aikojen yli.
Epärealistiset odotukset ovat varmin tie tyytymättömyyteen
Pahin tilanne on niillä pariskunnilla, jotka ovat ajatelleet vauva-ajan olevan yksinomaan ihanaa, ruusunpunaisten lasien läpi maailman katselemista. Lasta on ehkä toivottu jo hyvin pitkään ja kun oman vauvan viimein saa syliinsä, onnen tunteen ajattelee jatkuvan samanlaisena hamaan tulevaisuuteen. Tällöin luultavasti tulee väistämättäkin pettymään jollakin tasolla, kun vauva-arki valvomisineen alkaa. Ihminen voi yllättyä, ettei elämä lapsen kanssa olekaan aivan sellaista, mistä on haaveillut.
Realiteettien hyväksyminen on avain henkiseen tasapainoon ja onnellisuuden tunteeseen pitkällä tähtäimellä. On tärkeää ymmärtää, ettei kukaan voi tuntea itseään jatkuvasti onnelliseksi ja pirteäksi. Erityisen totta tämä on pienten vanhempien kohdalla.
Kannattaa siis varautua ja varustautua vauvavuoteen riittävällä määrällä kärsivällisyyttä ja ymmärtäväisyyttä puolisoaan ja myös itseään kohtaan. Halu jakaa loppuelämä yhdessä auttaa onneksi usein löytämään kompromisseja silloinkin, kun asiat ovat vaikeita.
Lähde: Verywell Family
Teksti: Sonja