Kotibileet saivat karmivan päätöksen: ”Tämä poika kuolee pian!”

Kotibileet saivat karmivan päätöksen: ”Tämä poika kuolee pian!”

Sen piti olla vain yksi tavallinen ilta. Hauskanpitoa ystävien kanssa kotibileissä, jonne Tomas Jouhilampi lähti 15-vuotiaana yhdessä kavereidensa kanssa. Sitä miten ilta päättyi – ja kuinka elämä muuttui lopullisesti, ei olisi kukaan voinut edes aavistaa. 

Tomas oli viettämässä kaveriporukalla iltaa, kun kotibileisiin tuli hieman vanhempia henkilöitä, jotka Tomas tiesi, mutta ei tuntenut. Hetken päästä vanhempien poikien kanssa tuli sanaharkkaa. He eivät pitäneet Tomasta ”kovana jätkänä”.

Yhtäkkiä yksi pojista löi Tomasta, jonka seurauksena hän kaatui maahan ja löi päänsä oksaleikkurin kulmaan. Tämän jälkeen iltaa lähdettiin jatkamaan sisälle. Hetken kuluttua ulkona tuli jälleen uusi kahakka, ja toinen poika heitti Tomaksen maahan ja hän sai toisen iskun päähänsä.

Ikävän välikohtauksen jälkeen Tomas päätti kuitenkin jatkaa iltaa. Pian hän kuitenkin kertoi kavereilleen päänsärystään, jonka vuoksi hän lähtisi kotiin. Kun Tomas lähti kävelemään kotiin, yhtäkkiä häneltä petti jalat alta. Hän tarttui puhelimeen ja soitti silloisen tyttöystävänsä veljeä hakemaan, koska käveleminen ei onnistunut.

”Sillä on vaan krapula”

Tomas sai kyydin tyttöystävänsä luokse, jossa hän alkoi puhua sekavia ja itkeä lohduttomasti. Tyttöystävä soitti hätänumeroon, josta lähetettiin ambulanssi tarkistamaan tilanne. Suureksi yllätykseksi, ensihoitajat olivat sitä mieltä, että Tomaksella vain krapula ja siitä johtuen tunteet pinnalla. Entinen tyttöystävä kuitenkin tiesi heti sanoa, ettei käytös ollut Tomakselle normaalia. Ensihoitajat ottivat lopulta Tomaksen mukaan, mutta veivätkin hänet sairaalan sijaan selviytymisasemalle.

Selviytymisasemalla hoitaja katsoi Tomaksen mustia silmiä, ja oivalsi näkemänsä johtuvan massiivisesta verenvuodosta. Hoitaja huudahti ensihoitajille: “Tämä poika kuolee pian, viekää hänet äkkiä sairaalaan!”

”Todennäköisesti hän ei tule enää heräämään”

Pian Tomas olikin jo leikkauspöydällä ja kävi lähellä kuolemaa. Leikkauksen jälkeen hän vaipui koomaan. Ennuste oli synkkä: toivetta heräämiselle ei annettu. Kuitenkin vastoin ennusteita, noin kolmen viikon kuluttua Tomas heräsi neliraajahalvaantuneena, mutta ei kyennyt puhumaan. 

Siitä alkoi vuosia kestävä kuntoutus, joka jatkuu tänä päivänäkin. Aluksi Tomas kommunikoi silmien räpäyttelyllä. Kun hänelle näytettiin kirjaimia, oikean kirjaimen kohdalla hän räpäytti silmiään. Olosuhteisiin nähden Tomas kuntoutui hyvin pian, ja muutaman kuukauden kuluttua alkoi tuottaa vähitellen myös puhetta. 

Nykyisin Tomas pystyy jo puhumaan sekä liikkumaan itsenäisesti, vaikka liikkuminen on hankalaa. Pahoinpitely jätti Tomakseen elinikäiset jäljet, vapina on nykyään osa normaalia elämää. Lisäksi muisti sekä tasapaino ovat heikkoja. 

Parhaillaan Tomas nauttii perhe-elämästä pienen lapsen isänä. Aiemmin Tomas ei ikinä osannut edes ajatella haluavansa isäksi. Kun tyttöystävä kertoi olevansa raskaana, Tomaksen reaktio oli innostunut ja onnellinen. 

”Mut on tehty isäksi!”

“Satutanko vahingossa vauvaa?”

Tyttöystävän raskausaikana Tomasta mietityttivät monet kysymykset: Kuinka hän pystyy huolehtimaan pienestä vauvasta? Mitä jos hän vahingossa pudottaa vauvan kun kädet tärisevät niin paljon? 

Vauva syntyi ennenaikaisesti, raskausviikolla 35+3. Koska vauva oli niin pieni, uuden perhearjen opettelu tuntui Tomaksesta pelottavalta. Edellenkin Tomasta pelottaa kantaa lasta muualla kuin kotona, jos tasapaino pettää ja hän kaatuu. Peloista huolimatta vauva-arki on sujunut erittäin hyvin ja ongelmitta.

”Lapsen kasvatus tähän maailmaan ahdistaa todella paljon. Pelottaa, jos hän kokee väkivaltaa -tai toisaalta jos hän kiusaisi jotain. En halua nähdä, että ketään sattuu. Aivan liikaa joutuu uutisia ja videoita aiheesta näkemään.”

Välillä Tomas haaveilee muutosta jonnekin maaseudun rauhaan, kauas kaikesta. Jotta oma lapsi olisi turvassa. Tomas kuitenkin tiedostaa, ettei muutto olisi ratkaisu, sillä eihän lasta voi kasvattaa kuplassa koko elämäänsä.

Tomas haluaa tuoda väkivallan seurauksia ihmisten tietoisuuteen ja puhuu kokemastaan avoimesti omilla sosiaalisen median kanavillaan. Hänen kertomansa kiinnostaa, sillä hänellä on TikTokissa lähes 60 000 seuraajaa, ja Instagram-tilillään 23 000 seuraajaa.

Kukaan ei tee mitään konkreettista, että puuttuisi väkivaltaan tai kiusaamiseen! Sen vuoksi minä puhun ja yritän vaikuttaa asioihin.


Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing


Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *