Scootit ja muut menopelit aiheuttavat lapselle haavereita-Miten toimia vahingon sattuessa?

Scootit ja muut menopelit aiheuttavat lapselle haavereita-Miten toimia vahingon sattuessa?
Kuva: pexels/ Lu-Jah Ivanova

Kesä on lapsille mitä parhainta aikaa kokeilla eri lajeja monipuolisesti. Suosittuja menopelejä ovat pyörien lisäksi scootit eli potkulaudat ja rullalaudat.

Kesän peleissä ja leikeissä lapsille voi kuitenkin sattua ja tapahtua. Miten tulisi toimia vahingon sattuessa?

Näin hoidat kesän yleisimpiä haavereita:

1. Asfaltti-ihottuma

Kesällä iho on paikoitellen paljaana ja kesälajeja harrastaessa lapsi voi kaatua ja saada asfaltti-ihottumaa. Asfaltti-haava on pinnaltaan rosoinen, kovasti kirvelevä, mutta ei kuitenkaan kovin syvä. Kaaduttaessa haava voi likaantua. Pienet asfaltti-ihottumat voi hoitaa kotona itse.

Haavan hoito-ohjeet: puhdista haava suihkussa ylimääräisestä liasta ja hiekasta. Mitä puhtaammaksi haavan saat, sitä parempi. Paranemista pitkittää, jos haavaan jää hiekkaa. Lisäksi hiekka aiheuttaa ärsytystä ja lisää infektio-riskiä.

Suihkuta haavaa lämpöisellä vedellä muutaman minuutin ajan, kunnes lika on poissa. Toinen vaihtoehto on huuhdella se keittosuolaliuoksella. Käytä tarvittaessa pinsettejä. Muista suihkutella haavaa päivittäin, kunnes se arpeutuu.

Mikäli haava tulehtuu ja alkaa märkiä, voit käyttää puhdistamiseen vetyperoksidiliuosta. Se on kuitenkin huuhdeltava aina pois käytön jälkeen. Haava, jossa ei ole vielä rupea, suojataan sidoksella joka ei tartu siihen. Niitä saat apteekista. Muista aina haavaa hoidettaessa puhdistaa ensin omat kätesi.

Hakeudu näissä tilanteissa lääkäriin:

-Et saa hiekkaa ja muuta likaa poistettua kotikonstein.

-Haava vuotaa runsaasti, eikä tyrehdy ensiavusta huolimatta 20 minuutissa.

-Vanha haava alkaa osoittaa tulehduksen merkkejä; haavan ympäristö punoittaa, kuumottaa tai erittää märkää.

-Haava on isokokoinen ja repaleinen tai se sijaitsee kasvoissa, jolloin se voi jättää jälkeensä ikäviä arpia.

2. Aivotärähdys

Aivotärähdykset, eli erittäin lievät aivovammat ovat lapsilla yleisiä. Ohimenevä aivotoiminnan häiriö on lyhytkestoinen ja siihen voi liittyä hetkellinen tajuttomuus tai muistin menetys.

Mikäli lapsen tajuttomuus ja muistikatkokset ovat pidempiä, lapsi on uninen, käyttäytyy poikkeavasti tai oksentelee, tai jos päänsärky on kovaa tai se lisääntyy, on syytä lähteä nopeasti lääkärin arvioitavaksi. Aivotärähdyksen jälkeen lepo on tärkeää. Lapselle voi tarvittaessa antaa kipulääkettä, mieluiten parasetamolia. Mikäli tapaturma sattuu ilallalla, lapsi tulisi herättää pari kertaa yön aikana voinnin tarkistamiseksi.

Mikäli lapsella on oireita seuraavana päivinä, olisi vältettävä runsasta ruutuaikaa muutaman päivän ajan. Lepo on tärkeää, eikä lapsi saa urheilla. Toipuminen voi kestää viikosta kahteen. Urheilun pariin palataan astettain rasitusta lisäämällä lepoajan jälkeen. Kouluun ja päiväkotiin voi palata noin 1-2 päivän kuluttua.

3. Murtumat

Murtumat ovat lapsilla varsin yleisiä, sillä vähintään joka kolmas lapsi saa lapsuutensa aikana jonkinlaisen murtuman. Mahdolliset murtumat selvitetään röntgenkuvilla. Murtuman oireena on kova kipu ja yleensä sitä on edeltänyt jokin tapaturma tai urheilutapahtuma. Röntgenkuvista selviää, millaisesta murtumasta on kyse. Murtuma tulisi hoitaa ensimmäisten päivien aikana vamman syntymisestä, koska murtumat voivat pahimmillaan johtaa raajan virheasentoon tai luun kasvuhäiriöön. Potilaan saadessa oikeanlaista hoitoa, toimintakyky voidaan yleensä palauttaa kokonaan.

4.Haavat

Haavanhoidon ensiapuna käytetään veren tyrehdyttämistä esimerkiksi puhtailla sidostarvikkeilla. Alle kahden senttimetrin syvyiset haavat voidaan hoitaa kotona. Haava-alue tulisi puhdistaa juoksevan veden alla. Samalla ihosta poistetaan varovasti esimerkiksi hiekka ja tikut. Haava kuivataan puhtaalla siteellä ja peitetään laastarilla. Tämän jälkeen haava pidetään puhtaana ja laastari vaihdetaan päivittäin noin 3-7 vuorokauden ajan. Sen jälkeen laastari tai side poistetaan ja haavan annetaan arpeutua rauhassa. Hakeudu näissä tilanteissa lääkäriin: katso kohta 1.

5.Tikku sormessa

Poistettaessa tikkua iholta tulee muistaa ensin pestä omat kätensä. Sen jälkeen kohta pestään saippualla ja kuivataan puhtaalla taitoksella tai pyyhkeellä. Tarkkaile tikun sijaintia ja sitä, mistä suunnasta se on mennyt ihoon. Desinfioi pinsetit ja vedä tikku pois rauhallisesti ja menosuuntaan.

Mikäli poisto ei onnistu pinseteillä, voit koitta käyttää apuna desinfioitua neulaa. Yritä kaivaa tikunpää esiin neulan avulla, jotta saat siitä pinseteillä kiinni. Onnistuneen tikun poiston jälkeen, pese haavauma uudelleen saippualla, kuivaa ja peitä se laastarilla.

Jos et saa tikkua itse pois, käy lääkärissä tai hoitajalla. Sairaanhoidon puoleen on syytä kääntyä myös silloin, jos tikku on todella syvällä ihossa, sijaitsee kasvojen alueella tai kohta osoittaa tulehduksen merkkejä.

6.Palovammat

Palovammat ovat yleisiä kesällä esimerkiksi puusaunan ja grillin takia. Pienet palovammat voi hoitaa kotona viilentämällä palokohtaa juoksevan veden alla vähintään 10 minuutin ajan. Sen jälkeen iho tulisi suojata rasvataitoksella ja haavasidoksella tai palovammalaastarilla. Hoitoa jatketaan b-vitamiinia sisältävällä voiteella, mikäli ihossa ei ole puhjenneita rakkuloita.

7.Nyrjähdykset

Kesällä syntyy helposti nilkan nyrjähdyksiä, kun nivel joutuu äkilliseen liikkeeseen esimerkiksi metsäretkellä. Nyrjähdyksestä seuraa turvotusta, kipua, joskus myös verenvuotoa ja mustelmia. Ensiapuna käytetään kolmen K:n sääntöä eli kylmää, kohoa ja kompressiota. Sen jälkeen nyrjähtäneen nilkan tulee antaa levätä. Mikäli nyrjähdys ei parane viikossa, täytyy hakeutua lääkäriin.

Lähteet: Ihosairaala, Lääkärilehti, Yliopiston apteekit, Yliopiston verkkoapteekki

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *