Tiedätkö millaisista toiveammateista lapsesi haaveilee?

girl in white long sleeve shirt and blue denim shorts sitting on beach shore during daytime
Kuva: Jairo Gonzalez

Maailma on muuttunut viime vuosikymmeninä ja samalla ovat muuttuneet lasten toiveammatit. Siinä missä entisaikaan lapsi kertoi tärkeänä vanhemmilleen, että hänestä tulee veturinkuljettaja tai linja-autokuski, tänä päivänä haaveet ovat usein varsin toisenlaisia. Minkälaisista ammateista lapsesi on sinulle kertonut haaveilevansa?

Pienet lapset haaveilevat monista ammateista. Kestosuosikkeja ovat suosikkipiirretyissä esiintyvät hahmot ja niiden ammatit. Sen lisäksi, että moni lapsi haluaa isona olla Ryhmä Haun jäsen, toiveammatti saattaa olla Roi ja Roska-auton innoittamana roska-auton kuljettaja, tai lentäjä tai veturinkuljettaja. Tietyssä iässä lapsista on jännittävää ajatella, että he ajaisivat suurta ajoneuvoa. Myös lastentarhanopettaja siintää monien haaveissa, koska lapset usein pitävät päiväkotinsa hoitajia auktoriteetteina, joita ihaillaan.

Kun lapsi kasvaa, haaveet muuttuvat toisenlaisiksi. Nykymaailma on varsin erilainen paikka verrattuna siihen maailmaan, jossa nykylasten vanhemmat viettivät oman lapsuutensa. Tästä johtuen myös lasten toiveammatit ovat nykyään erilaisia.

Moni teini haaveilee somevaikuttajan urasta

Tänä päivänä yhä nuoremmat lapset pääsevät älylaitteiden avulla nettiin. Netissä he näkevät ikäisiään nuoria ja nuoria aikuisia, jotka julkaisevat sosiaalisen median kanavillaan erilaisia sisältöjä. Toiset näistä nuorista tai nuorista aikuisista pystyvät jopa hankkimaan elantonsa somekanaviensa avulla. Tämä saattaa aikaansaada lapselle tai nuorelle tunteen siitä, että hänkin haluaa isona olla henkilö, jolla on oma somekanava sekä paljon seuraajia ja näkyvyyttä.

Jos lapsi ilmaisee voimakasta halua tulla isona somevaikuttajaksi, vanhempien kannattaa kannustaa häntä pyrkimyksessään, mutta samaan aikaan kannattaa kannustaa lasta myös hankkimaan jokin varsinainen koulutus. Tätä voi perustella lapselle sillä, että somekanaviin perustuvat tulot ovat kuitenkin viime kädessä hyvin epävarmoja. Lapselle on saattanut syntyä virheellinen kuva siitä, että somessa rahaa voi tienata hyvin helposti. Jos hän rakentaa tulevaisuudenhaaveensa vain somen varaan, hän saattaa pettyä siinä vaiheessa, kun huomaa, että hänellä ei kenties olekaan kykyä tuottaa niin kiinnostavaa sisältöä, että hän saisi seuraajia kanavilleen.

Nykyään moni opiskelee itselleen niin sanotun “vara-ammatin” myös siitä syystä, että oma unelma-ammatti saattaa olla sellainen, jonka työllistymisnäkymät eivät ole kovin varmoja. Tänä päivänä ei ole enää harvinaista, että jopa tohtoritason henkilö on pitkäaikaistyötön. Moni vanhempi kannustaakin siksi lastaan miettimään myös kakkosvaihtoehtoja, jos oma pääasiallinen unelma-ammatti on alalla, jolla on vain vähän työpaikkoja tarjolla.

Oman lapsensa haaveista kannattaa olla perillä

Lapsen kanssa on hyvä keskustella säännöllisin väliajoin siitä, minkälaisia haaveita hänellä on oman tulevaisuutensa ja ammattinsa suhteen. Sen lisäksi, että oman lapsen kanssa keskustelu on usein muutenkin vanhemmasta mukavaa, näin vanhempi myös pysyy hyvin kärryillä sen suhteen, minkälaiset ajatukset ja haaveet pientä päätä milläkin hetkellä täyttävät.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.