Kun pelko vauvan sairastumisesta valtaa mielen

Kun pelko vauvan sairastumisesta valtaa mielen
Kuva: Nathan Dumlao

Lapsesta huolehtiminen kuuluu olennaisena osana vanhemmuuteen. Toisinaan huoli kuitenkin on niin voimakasta, että se häiritsee arkielämää. Joskus vanhempi voi pelätä vauvan turvallisuuden puolesta niin paljon, että huoli aiheuttaa voimakasta ahdistusta. Tämän seurauksena voi syntyä myös muita ongelmia.

Moni vanhempi on jossain vaiheessa hetkellisesti pelännyt lapsensa vakavaa sairastumista. Oma lapsi on vanhemmalle rakkain asia maailmassa ja mitä enemmän jotakuta rakastaa, sitä enemmän saattaa olla huolissaan hänen turvallisuudestaan.

Tuore vanhempi, erityisesti äiti saattaa alkaa pelätä, että vauvalle tapahtuu jotain ja että vauva saattaa jopa menehtyä. Esimerkiksi kätkytkuoleman ajatus voi tuntua hyvin pelottavalta. Mikäli pelottavien ajatusten seurauksena alkaa googlettamaan erilaisia sairauksia, ahdistus vain kasvaa. Vanhempi voi alkaa pelätä, että sosiaalityöntekijät vievät hänen lapsensa pois, koska tämä oli itkuinen huonosti nukuttujen öiden takia. Tämänkaltaiset irrationaaliset pelot piinaavat tuoreen äidin mieltä yhä pahemmin.

Ensimmäinen vauvavuosi voi kulua erilaisten pelkojen parissa. Äiti voi ajatella tämän olevan normaalia ja osa vanhemmuutta. Vanhempi saattaa elää siinä uskossa, että kaikki tuoreet vanhemmat tuntevat samoin. Vasta myöhemmin voi ymmärsi, että oma oireilu voi olla merkki myös synnytyksen jälkeisestä ahdistuksesta tai masennuksesta.

Raskaudenjälkeinen masennus on tuttu monille, mutta raskaudenjälkeinen ahdistus on vähemmän tunnettu tila. Tuore vanhempi voi kärsiä raskaudenjälkeisestä ahdistuksesta ilman, että hänellä diagnosoidaan raskaudenjälkeinen masennus.

Tyypillisiä oireita raskaudenjälkeisessä ahdistuksessa ovat muun muassa:

  • Ärtyneisyys
  • Jatkuva huoli
  • Läpitunkevat ajatukset
  • Unettomuus
  • Tunne uhkasta

Osa näistä tuntemuksista on täysin normaaleja tuoreen vanhemman tunteita. Varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi, epävarmuus on täysin ymmärrettävää. Jos tämänkaltaiset tunteet kuitenkin valtaavat mielen usein ja aiheuttavat voimakasta ahdistusta, se ei ole normaalia.

Vanhempi voi pelätä itse vahingoittavansa lastaan

Toisinaan vanhempi saattaa kokea epänormaalin voimakasta pelkoa siitä, että itse vahingoittaa vahingossa lastaan jollakin lailla, esimerkiksi kantaessaan tätä. Vanhempi saattaa kyseenalaistaa voimakkaasti kykynsä toimia vanhempana. Joillakin vanhemmilla ahdistus voi liittyä tilanteisiin, joissa vauva pitäisi jättää muiden hoitoon. Vanhempi saattaa pelätä hysteerisesti sitä, että lapselle tapahtuu jotain muiden hoitaessa häntä, tai että muut eivät osaa hoitaa häntä kunnolla.

Jos vanhempi tunnistaa itsessään normaalia voimakkaampaa pelkoa siitä, että lapselle sattuu jotain, on hyvä käydä keskustelemassa asiasta ammattilaisen kanssa. Jotkut kokevat meditaation ja erilaisten Mindfulness-tekniikoiden auttavan hallitsemaan ahdistusta. Toiset ovat löytäneet helpotusta akupunktiosta ja joogasta.

Tärkeintä on, että ahdistuksen kanssa ei jää yksin. Pahimmassa tapauksessa ajatukset tällöin vain kiertävät mielessä, mikä voi johtaa jopa masennukseen. Ongelmaan kannattaa siksi puuttua ajoissa, muuten ahdistuksesta voi päästä syntymään “uusi normaali” olotila, johon pikkuhiljaa tottuu. Silloin siitä on huomattavasti vaikeampaa päästä eroon.

Lähde: Healthline

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *