Pidetäänkö teillä tiiviisti yhteyttä perheen ja suvun kesken?

people standing on shore during golden hour
Kuva: Tyler Nix

Monissa perheissä pidetään tiiviisti yhteyttä sukulaisiin. Tapaamisia järjestetään monta kertaa vuodessa, sukulaisten kanssa soitellaan ja heidän kuulumisistaan ollaan hyvin perillä. Toisissa perheissä taas sukulaisia ei välttämättä tavata juuri koskaan.

Sukulaisia löytyy monenlaisia. Parhaimmillaan tiiviit perheyhteydet ovat suuri rikkaus ja tuki arjessa, jos lapsia voi viedä sukulaisille hoitoon tiukan paikan tullen. Jos välit sukulaisiin ovat lämpimät ja keskusteluyhteys toimii, se auttaa jaksamaan arjessa myös silloin, kun arki on stressaavimmillaan. Toimiva tukiverkko on ensiarvoisen tärkeä monen vanhemman jaksamisen kannalta.

Aina sukulaissuhteet eivät kuitenkaan ole niin lämpimät. Joissakin perheissä ainoa tilaisuus nähdä sukulaisia, on lapsen valmistujaisjuhlat tai muu sukutapahtuma. Joissakin perheissä sukulaisia ei tavata edes näissä tilaisuuksissa.

Sukulaisella voi olla omia traumoja, jotka vaikuttavat käytökseen

Toisinaan syy siihen, että sukulaista ei halua tavata, löytyy tämän epämiellyttävästä käytöksestä. Tällöin kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mikä voisi olla perimmäinen syy sukulaisen käytökseen. Sukulainen on saattanut kokea elämässään hyvin haastavia asioita, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Hän on saattanut jopa traumatisoitua näiden asioiden takia.

Erityisesti vanhempi sukupolvi ei usein halua tehdä numeroa suruistaan ja murheistaan, vaan ajattelevat vaikeiden aikojen kuuluvan elämään. Tämä on toki totta, kenenkään elämä ei voi olla jatkuvasti pelkkää auringonpaistetta.

Nykyään kuitenkin ymmärretään aiempaa paremmin, kuinka negatiiviset kokemukset vaikuttavat ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Aiemmin ajateltiin, että vaikeuksien jälkeen täytyy vain jatkaa normaalisti elämää. Tämän seurauksena ihmiset joutuivat tukahduttamaan tunteensa, mikä kostautuu myöhemmin. Synkkämielisellä vanhemmalla sukulaisella saattaa olla paljon henkistä painolastia, jota ei ole voinut purkaa. Tämä voi heijastua tapaan, jolla hän on vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.

Jos kylmäkiskoisen sukulaisen tapaaminen tuntuu epämukavalta, kannattaa kääntää empatiavaihde päälle mielessään. Kun ymmärtää paremmin toisen taustoja ja elämäntilanteita, voi suhtautua ymmärtäväisemmin muihin ihmisiin.

Vältä aiheita, joiden tiedät johtavan negatiiviselle alueelle

Jos olet huomannut, että tietyt aiheet johtavat aina keskustelun väärille raiteille ja kaikille tulee vain paha mieli, pyri tietoisesti välttämään näitä aiheita. On paljon muitakin asioita, joista voi puhua. Epämiellyttävien aiheiden välttäminen ei ole heikkouden tai liiallisen myötäilyn merkki, se on yksinomaan viisautta, jolla varmistetaan oma ja toisen henkinen hyvinvointi.

Pidetäänkö teidän perheessänne tiiviisti yhteyttä sukulaisiin vai ovatko välit etäisemmät?

Lähde: Verywell Mind

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.