Millainen rooli kahvilla on sinun elämässäsi?

Millainen rooli kahvilla on sinun elämässäsi?
Kuva: John Fornander

Itselleni kahvi on lähestulkoon elinehto päivästä selviämiseen. Toisinaan olen kuullut sanottavan, että energiataso voi jopa nousta, jos kahvin juonnin lopettaa. Vielä en ole uskaltanut tätä radikaalia liikettä tehdä. Mitä kahvi sinulle merkitsee? Uskotko itseltäsi löytyvän rohkeutta kokeilla joskus elämää ilman kahvia?

Kahvin terveysvaikutuksista kuulee monesti voimakasta väittelyä. Koska ihmiset ovat kaikki fysiologialtaan erilaisia, ei ole ihme, että kahvikin vaikuttaa meihin yksilöllisesti. Joku saattaa saada kaipaamaansa lisäenergiaa, siinä missä jotakuta toista kahvi alkaa nukuttamaan. Joltakin pienikin määrä kahvia illalla vie yöunet kokonaan, siinä missä toinen voi juoda kuppikaupalla vielä iltauutisten aikaan ilman, että se vaikuttaa unen laatuun.

Itse olen juonut kahvia vuosikausia säännöllisesti päivittäin. Olen huomannut, että on olemassa selkeä raja sen suhteen, millainen vaikutus kahvilla minuun on. Jos ylitän tämän rajan ja juon oman mittarini mukaan “liikaa” kahvia, vaikutukset alkavat olla negatiivisia. Saatan kokea oloni hermostuneeksi ja joskus jopa ristiriitaisen tuntuisesti väsyneeksi. Sen sijaan kun juon itselleni sopivan määrän, saan lisäenergiabuustin, joka kestää monta tuntia.

Omalla kohdallani raja tuntuu olevan keskimäärin puolitoista tai kaksi kuppia päivässä. “Kupilla” tarkoitan suomalaista kahvikuppia, enkä niin sanottua “virallista” kahvikuppia, joka on huomattavasti pienempi kuin kahvimukini. Toisaalta kahvimukini ei kuitenkaan ole mikään ämpäri, joita myös näkee. Jos henkilö sanoo juovansa kaksi kuppia kahvia päivässä ja hänen “kuppiinsa” on litran “muki”, on tilanne huomattavasti erilainen kuin ihmisellä, joka juo kahvinsa niin sanotusta mummokupista eli hiukan sormustinta suuremmasta posliinikupposesta.

Oma kahvikuppini on näiden ääripäiden välimuoto, kenties kuitenkin lähempänä mummokuppia kuin ämpäriä. Omaan kahvikuppiini mahtuu määrällisesti kahvia kenties puolentoista tai kahden mummokupin verran. Tämä tarkoittaa, että juon noin kolme tai maksimissaan neljä mummokuppia päivässä.

Jos ylitän tämän määrän, haittavaikutukset ovat hyvin selkeitä. Piristävä vaikutus ei ole niin vahva ja hermostunut olo vaikeuttaa keskittymistä. Selkeästi kyse on ainakin omalla kohdallani kofeiinimäärästä. Muistan kerran vahingossa tilanneeni erikoiskahvin, jossa oli normaalia enemmän kofeiinia. Ihmettelin kovasti, kun pian kahvikupin juomisen jälkeen tuntui kuin pulssi olisi noussut ja olo muuttui hermostuneeksi. Kun katsoin tarkemmin millaisen kahvin olin juonut, huomasin, että kofeiinia oli selvästi enemmän kuin mihin normaalisti olin tottunut ja sen huomasi.

Parhaimmillaan kahvi antaa konkreettisen hyvänolon tunteen ja kullanarvoista lisäenergiaa töiden tekoon. Hyvin luultavasti olen monin tavoin riippuvainen kahvista juotuani sitä säännöllisesti vuosikausia. Jostain syystä kohdallani ei kuitenkaan ilmene niin sanottua kahvipäänsärkyä, jos joskus satunnaisesti päivittäinen kahviannos jää saamatta.

Millainen sinun suhteesi on kahviin, onko se olennainen osa päivääsi, vai saatko oman energiabuustisi muista asioista?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *