Vanhempi voi ”ruostua” – mistä on kyse ja miten sen tunnistaa?

Kuva: Pixabay / Tobias C. Wahl

Burnout on monille tuttu terminä ja tuhansille myös kokemuksesta. Burnout tapahtuu, kun stressi tai kuormittava tilanne jatkuu liian pitkään. Vanhemmuus voi aiheuttaa hieman samankaltaisen tilanteen, mutta siitä puhutaan termillä rust out, ruostuminen.

Vanhemmuuteen liittyy paljon iloa, onnea ja ihania kokemuksia. Arki täyttyy kuitenkin myös päivästä toiseen toistuvista rutiineista ja askareista, mikä voi lopulta saada vanhemman tuntemaan olonsa tyhjäksi, tylsistyneeksi ja apaattiseksi. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö vanhempi rakastaisi lastaan täydestä sydämestään, mutta vanhemmuudesta ja arjesta tuntuu kadonneen hohto ja into. Vanhempi on ”ruostunut”.

Ruostuminen voi heijastua vanhemman mielialaan ja aiheuttaa myös halua etsiä jännitystä elämään muilla tavoilla, jotka eivät välttämättä ole ihanteellisia vanhemman tai lasten kannalta. Ruostuminen voi vaikuttaa myös siihen, miten vanhempi näkee itsensä ja hän voi tuntea olevansa hukassa itsensä kanssa.

Nämä varoitusmerkit voivat paljastaa, että alat ”ruostua”

Riitelet aina jonkun kanssa

Korotat ääntäsi, kun lapsi ei suostu syömään ruokaansa. Väität, että on kumppanisi vuoro hoitaa iltarutiinit, mutta hän väittää muuta. Jos koet jatkuvan konfliktin heikentävän rooliasi vanhempana, on se varoitusmerkki.

Sinä ja lapset olette koko ajan liikenteessä

Kotona teet kotiaskareita, minkä lisäksi arjen täyttää töissä käyminen ja lasten harrastuksiin kuljettaminen, kenties omat harrastukset siihen päälle, jos niille on aikaa. Ennen puuhastelu ja jatkuvat aktiviteetit toivat sinulle iloa, mutta nyt ne väsyttävät ja tuntuvat työläältä.

Sanot jatkuvasti ”En tiedä miksi”

Sinulla kokous videoyhteydellä ja lapsesi kiukuttelee taustalla. Yrität selittää tilannetta, mutta toteat vain ettet tiedä, miksi lapsesi huutaa. Jos et tiedä, mikä on saanut lapsesi kiukuttelemaan, sinulla voi olla niin monta rautaa tulessa, ettet ole kartalla lapsesi kanssa siinä hetkessä.

Sinulla on enemmän omia menoja

Jos toistuvasti kerrot perheellesi tarvitsevasi enemmän omaa aikaa ja perhepäivällisten sijaan lähdet ystäviesi kanssa ulos, on aika painaa jarrua. Et välttämättä tiedosta sitä siinä hetkessä, kun sanot kaipaavasi omaa aikaa, mutta tämä kertoo siitä, ettet halua viettää aikaa lastesi kanssa ja kaipaat pakoa perhe-elämästä.

Haaveilet toistuvasti toisenlaisesta elämästä

Sinulla on varmasti ollut visio siitä, miltä aikuiselämäsi näyttää. Todellisuus ei välttämättä vastaa sitä, eikä siinä ole mitään väärää. Ei ole mahdollista olla täydellinen vanhempi koko aikaa ja jos otat siitä liikaa paineita, vanhemmuudesta katoaa kaikki ilo. Ole joustava ja itsellesi armollinen, jotta voit tuntea olosi paremmaksi. Tee parhaasi ja anna muun olla; se on parasta itsellesi ja lapsillesi.

Lähde: Good Housekeeping

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.