Sähköisen maksamisen helppous: Käytätkö vielä käteistä rahaa?

Sähköisen maksamisen helppous: Käytätkö vielä käteistä rahaa?
Kuva: Christian Dubovan

Käteisen rahan käyttö tulee luultavasti jossain vaiheessa vähenemään merkittävästi tai kenties loppumaan kokonaan. Näinä aikoina syntyvät lapset eivät välttämättä tule kovin montaa kertaa elämässään käsittelemään käteistä rahaa. On mahdollista, että jo vuosikymmenen tai parin kuluttua käteinen raha alkaa olla museotavaraa, jota näkee vain lasivitriinissä.

Käteiselle rahalle tulee luultavasti tapahtumaan sama asia kuin monille muille vanhemman maailman laitteille. C-kasetit ovat jääneet historiaan jo kauan sitten, samoin kuin lankapuhelimet, Walkmanit ja VHS-kasetit. Konkreettinen muovibussilippu alkaa myös olla harvinaisempi näky ihmisten siirryttyä käyttämään enenevässä määrin kännykkäsovelluksia liikennevälineiden lippujen ostoon.

Samaan tapaan käteinen raha tuntuu hiljalleen häviävän käytöstä ihmisten siirtyessä käyttämään muita maksutapoja. Itse en edes muista, koska viimeksi olen käyttänyt käteistä rahaa. Kun käteisen käytössä on pitkiä välejä, tuntuu omituiselta saada joskus kaupassa käteen konkreettista vaihtorahaa. Setelit tuntuvat nuhjuisilta ja likaisilta kädessä, vaikka aiemmin niitä käytti aivan luontevasti ilman moisia ajatuksia. Sähköisen maksamisen helppous on vienyt mukanaan.

Kun miettii, miten paljon maailma on muuttunut niistä ajoista, kun itse on ollut lapsi, ei voi välttyä pohtimasta, kuinka paljon asiat vielä tulevat muuttumaan seuraavien muutaman kymmenen vuoden aikana. Nykylapset eivät mahdollisesti enää aikuisuudessaan tule kohtaamaan lainkaan käteistä rahaa, elleivät he matkusta maihin, joissa kehitys on huomattavasti jäljessä. Länsimaissa monissa paikoissa ei tänä päivänä enää ole edes mahdollista maksaa käteisellä rahalla.

Myös maksukortit ovat jäämässä historiaan

Muistan vielä nuoruudestani ajat jolloin lompakko pullisteli kolikoita sekä erilaisia kortteja ja kuitteja. Nykyään lompakko on lättänä puhelimenpaksuinen säilytyskotelo, johon mahtuu muutama kortti, koska muuta ei enää tarvita. Jos maksaminen siirtyy täysin puhelimen varaan, kohta lompakko jää kokonaan tarpeettomaksi. Tuntuu, että juuri näin on käymässä. Nykyään mobiilisovellukset ovat hiljalleen syrjäyttämässä muoviset maksukortit. Puhelin kulkee käytännössä mukana kaikkialla, siksi monista tuntuu luontevalta, että sillä voi hoitaa myös maksuasiat.

Kun miettii miten nopeasti maailma muuttuu, vauhti tuntuu hurjalta. Kenties muutaman kymmenen vuoden kuluttua puhelimetkin ovat jääneet historiaan, kun jokin muu uusi innovaatio on syrjäyttänyt ne. Tulevaisuudessa ihmiset ehkä näkevät puhelimetkin vaivalloisina, liian suurina ja painavina vanhan maailman välineinä, joita oli pakko kuljettaa mukana kaikkialla. Ehkä tuolloin puhelimen virkaa hoitaa jokin paljon pienempi laite, joka kenties on integroitu osaksi kehoa. Vielä muutama vuosikymmen sitten tällainen ajatus olisi saattanut tuntua varsin epätodennäköiseltä. Enää näin ei ole, vaan nykyään vaikuttaa jopa luultavalta, että jotain tämäntyyppistä on luvassa tulevaisuudessa.

Oletko sinä valmis käteisen rahan häviämiseen, vai tuntuuko mukavammalta, että lompakossa on myös kahisevaa pelkkien muovikorttien sijasta?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *