Työttömyys ei määritä ihmisarvoa eikä sitä tarvitse hävetä!

Työttömyys ei määritä ihmisarvoa eikä sitä tarvitse hävetä!
Kuva: Cosiela Borta

Monet ihminen voivat kokea työttömyyden häpeällisenä asiana. Työttömyyttä ei kuitenkaan tarvitse hävetä, sillä nykymaailmassa kuka tahansa voi joutua työttömäksi. Työttömyys ei kerro mitään siitä, kuinka hyvä tai huono työntekijä ihminen on. Silti työttömyyden yhteydessä jostakin syystä usein ajatellaan, että ihminen on itse tilanteeseensa syypää. Kun päästää irti vahingollisesta ajattelutavasta, onnellisuuden taso nousee merkittävästi.

Ihminen voi joutua työttömäksi monista syistä, eikä suuri osa syistä välttämättä liity ihmiseen itseensä. Silti yhteiskunnassamme on tapana ajatella, että jos ihminen jää työttömäksi, se merkitsee, että hänessä on jotain vikaa. Nykyään onneksi ymmärretään aiempaa paremmin, että työssäkäyminen tai työttömyys ei kerro mitään ihmisen arvosta. Yhteiskunta on muutenkin tällä hetkellä sellaisessa murroksessa, että viimeisetkin rippeet vanhoista ajattelumalleista on syytä karistaa pois.

Tekoäly on ottanut viime aikoina niin suuria harppauksia eteenpäin, että on todennäköistä, että tulevien vuosien aikana tietyt tehtävät yrityksissä tullaan siirtämään tekoälyn suoritettaviksi. Yritykset eivät halua maksaa ihmisille, jos sama asia on mahdollista hoitaa algoritmin avulla. Tämän seurauksena työpaikkojen määrä tulee entisestään vähentymään tulevaisuudessa. Yhteiskunnan perusrakenteita joudutaan luultavasti muokkaamaan jollakin tavalla, sillä kaikille ei yksinkertaisesti enää riitä perustason töitä ja kaikilla ei ole koulutusta korkeamman tason tehtäviin.

Nykyinen kahdeksan tunnin työpäivä on peruja ajalta, jolloin yhteiskunta on tarvinnut jokaisen jäsenen työpanosta. Tänä päivänä digitalisaatio on edennyt niin voimakkaasti, että tilanne on toinen. Jokaisen ihmisen työpanosta ei enää välttämättä tarvita kahdeksan tunnin ajan päivässä. Tästä syystä on ehdotettu muutoksia työelämään, kuten neljän tunnin työpäivään siirtymistä.

Tekoäly muuttaa pelikentän

Tekoälyn tultua mukaan kuvioon on luultavaa, että tarvitaan vieläkin perustavampaa laatua olevia muutoksia. Yhteiskunta tulee pikkuhiljaa muuttumaan siten, että kaikki sen jäsenet eivät enää tee työtä perinteisessä mielessä. Tämä on helpottava uutinen ihmisille, jotka ovat itsestä riippumattomista syistä joutuneet työttömiksi. Omanarvontuntonsa voi säilyttää, vaikka työtä ei olisi juuri sillä hetkellä.

Vielä toistaiseksi kuitenkin ympäröivän yhteiskunnan asettamat paineet tekevät vaikeaksi pään pystyssä pitämisen silloin, kun työhakemus toisensa jälkeen hylätään. Vanhemman työttömyys voi aiheuttaa pitkään jatkuessaan voimakasta stressiä, joka vaikuttaa myös perhe-elämään. Aikuiset lapset kertovat usein, että vanhemman työttömyys lapsuusaikana on aiheuttanut heillekin monenlaista stressiä. Lapset vaistoavat vanhemman huolen ja reagoivat siihen eri tavoin.

Yhteiskunnassamme kaikki hyötyvät siitä, kun ymmärrämme, ettei ihmisen arvoa määritä se, onko hän tietyllä työssä vaiko ei. Ihmisen arvon määrittävät aivan muut asiat.

Lähde: Mieli ry

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *