Osaako lapsi toimia oikein tekoälyn kanssa?

Tekoälyn käytön yleistyessä lapsille kannattaa painottaa, että sen liiallinen käyttö koulutehtävien ratkomisessa ei kannata. Pidemmän päälle lapselle voi olla haitallista, jos hän antaa tekoälyn ratkaista kaikki ongelmat puolestaan.
Tekoälyä hyödyntävät sovellukset ovat nykyään niin edistyneitä, että niiden avulla on mahdollista kirjoittaa kieliopillisesti täysin virheetöntä tekstiä. Tekoälyllä on pääsy valtaviin tietokantoihin, joista se voi sekunnin murto-osassa ammentaa koulutehtävää varten tarvittavan tiedon, jolloin koululainen ei joudu suorittamaan lainkaan omaa tutkimustyötä. Koululaisen tehtäväksi voi jäädä vain tekoälyn tuottamien lauseiden järjestäminen niin, että teksti vaikuttaa ihmisen kirjoittamalta. Tekoäly voi tehdä myös virheitä, joita algoritmi ei havaitse, mutta jotka jäävät ihmislukijan haaviin.
Lapsi ei opi ongelmanratkaisutaitoja, jos antaa tekoälyn ratkoa tehtävät
Jos lapsi käyttää tekoälyä koulutehtävissä, hän ei joudu itse prosessoimaan ja miettimään asioita, mistä voi olla paljon haittaa myöhemmin elämässä. Eräs koulun tärkeimmistä tehtävistä asioiden opettamisen lisäksi on opettaa lasta yhdistelemään itsenäisesti asiakokonaisuuksia. Jos ei osaa havaita syy-yhteyksiä asioiden välillä tai ei ymmärrä, mistä lähteistä tietoa kannattaa lähteä etsimään, heikentää se toimintakapasiteettia aikuisena.
Jos lapsi tai nuori antaa tehtävänannon tekoälylle ja ottaa suoraan annetun tiedon miettimättä asiaa, välistä jää kokonaan pois tehtävänannon arvokkain osio, eli itsenäinen ongelman ratkaisuvaihe. Jos lapsella aikuisuudessa ei olekaan tekoälysovellusta käytettävissään, kun täytyy ratkaista ongelma, hän ei välttämättä tiedä, mistä tietoa kannattaa lähteä hakemaan. Lapsi ei myöskään osaa nähdä selkeästi eri tietolähteiden ja tietotyyppien välisiä syy-yhteyksiä ja vetää johtopäätöksiä.
Tekoäly on vielä niin uusi asia, etteivät opettajatkaan koulussa ole varautuneet sen tuloon. Tekoälyä käyttäviä sovelluksia on kuitenkin jo nyt saatavilla älylaitteisiin laajalti. Luultavasti lapset ja nuoret oppivat hyödyntämään tekoälyä nopeammin kuin opettajat ja koulujärjestelmä pysyvät perässä.
Tilanne tasapainottuu myöhemmin, kun tekoälysovellukset arkipäiväistyvät, mutta tämä siirtymävaihe on tärkeä lapsille ja nuorille, jotka ovat siinä vaiheessa opintojaan, että tärkeitä ongelmanratkaisutaitoja tulisi harjoitella. Vanhemman kannattaa jutella tekoälysovelluksista lapsensa kanssa ja varmistua, että lapsi tai nuori ymmärtää, että itselleen on parasta olla liiaksi käyttämättä sovelluksia koulutehtävien teossa.
Lähde: Yle
Teksti: Sonja