Tiesitkö? Rintamaito voi olla sinistä – tästä se johtuu!

Tiesitkö? Rintamaito voi olla sinistä – tästä se johtuu!
Michal Fošenbauer / Pixabay

Rintamaito on omanlaisensa superfood, jonka koostumus muuttuu vauvan tarpeiden mukaan. Rintamaidon väri voi myös muuttua ajan mittaan ja sen sävy voi toisinaan jopa yllättää.

Rintamaito on yleensä väriltään kellertävää, vaaleaa tai kermanväristä. Kun maitoa pumppaa, voi talteen saadun maidon väri aiheuttaa kuitenkin yllätyksiä: rintamaito voi sinertää.

Rintamaidon sininen sävy ei ole mitenkään poikkeuksellista, vaikka se voikin tuntua erikoiselta. Rintamaidon väri voi muuttua monista syistä ja siihen vaikuttaa muun muassa vuorokaudenaika, ruokavalio ja maidon yksilöllinen koostumus.

“Vaikka rintamaidossa on yhä paljon tutkittavaa, tiedämme sen koostumuksen ja värin vaihtelevan. Iso osa näistä muutoksista on normaaleja”, imetyskonsultti Barbara Cohen kommentoi Parentsille.

Sininen sävy maidossa voi olla huomattavampaa, jos pumppaat suurimmaksi osaksi etumaitoa, jota erittyy pääasiassa imetyksen tai pumppauksen alussa.

“Sininen sävy rintamaidossa johtuu pääasiassa etumaidon koostumuksesta ja siitä, miten valo heijastuu siitä. Kun rinta tyhjenee, muuttuu koostumus takamaidoksi, joka on rasvaisempaa ja se antaa sille kermaisemman värin”, kertoo naisten tukipalveluiden johtaja Nancy Hurst, joka lisää, että sininen sävy voi olla ilmeisempää myös silloin, kun imetyksen ja pumppauksen välissä on kulunut pidempi väliä.

Voivatko rokotukset vaikuttaa?

Sinisestä rintamaidosta ja sen yhteydestä rokotuksiin kohistiin muutama vuosi sitten. Vuonna 2019 Jody Danielle Fisher julkaisi Facebookissa sittemmin poistetun kuvan “normaalin värisestä” rintamaidosta, jonka vierellä oli sinertävää rintamaitoa pullotettuna. Kuva alkoi levitä netissä ja siitä uutisoitiin myös Suomessa.

Fisher kertoi postauksessaan, että pari päivää ennen sinisen rintamaidon erittymistä hänen 1-vuotias tyttärensä oli saanut rokotukset. Fisher epäili, että rintamaito oli muuttanut väriään elimistön reagoidessa tyttären saamiin rokotuksiin.

“Elimistöni tuottamat vasta-aineet ovat muuttaneet maidon sinertäväksi, koska elimistöni ajattelee tyttäreni olevan sairastunut siihen, mitä vastaan hän sai rokotteet. Imetyksen aikana tyttäreni sylki lähettää elimistölleni viestejä, että sen pitäisi tuottaa enemmän maitoa, jossa on tiettyjä vasta-aineita”, Fisher pohti postauksessaan.

Ajatus on jäänyt elämään, mutta imettäjän tai imetettävän saamien rokotusten vaikutuksesta rintamaidon väriin ei kuitenkaan ole mitään tieteellisiä todisteita. Rintamaito voi kuitenkin muuttua sen mukaan, mitä vauva tarvitsee sairastuessaan.

Ei siis ole todisteita, että rokotteet yksistään voisivat muuttaa rintamaidon väriä. On normaalia, että rintamaidon väri muuttuu ja jos huomaat sen sinertävän, ei syytä huoleen ole.

Lähde: Parents

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *