Kuinka parantaa vanhempien välistä kommunikaatiota eron jälkeen?

Kuinka parantaa vanhempien välistä kommunikaatiota eron jälkeen?
Kuva: Pexels/ Jopwell

Eron jälkeen auttaa, jos pystyt pitämään suhteesi ex-kumppaniin neutraalina. Näin sinun ei tule mentyä herkästi henkilökohtaisuuksiin ja voit kunnioittaa toista, vaikka et pitäisikään hänestä.

Sama koskee ex-kumppanin uutta kumppaneita, joka on osallisena myös lastesi elämässä. Tärkeintä on kyetä hoitamaan lapsiin liittyvät asiat yhdessä. Älä kysele ex-kumppanisi henkilökohtaisesta elämästä. Joskus on kuitenkin mahdollista säilyttää ex-kumppani ystävänä. Näin ei kuitenkaan kaikkien kohdalla ole.

Eron jälkeinen kommunikaatio

Tärkeä osa hyviä kommunikointitaitoja on kuunteleminen. Osoita ex-kumppanillesi kuuntelevasi häntä, esimerkiksi tarkentavia kysymyksiä tekemällä. Se on erityisen tärkeää silloin, kun olette asioista eri mieltä. Yritä ymmärtää, mitä ex-kumppanisi yrittää sinulle viestittää sekä pyri huomioimaan myös hänen näkökulmansa asioihin. Voit pohtia, onko asia sellainen, jossa voit tulla häntä puolitiehen vastaan. Pyri olemaan joustava ja ajattelemaan vain lasten parasta.

Huomioi pieni, mutta tärkeä yksityiskohta. Kun puhut ex-kumppanillesi, kiinnitä huomiota äänensävyyn. Neutraali äänensävy vähentää väliltänne vihamielisyyttä ja auttaa pitämään voimakkaat tunteet keskusteluista erillään.

Jos kuitenkin olet jostain asiasta hänen kanssaan eri mieltä, pyri perustelemaan kantasi ex-kumppanillesi hyvin ja kerro, miksi näet asian lasten kannalta niin tärkeänä. Ehkä hän voi tulla asiassa vastaan. Jos haluamasi asia ei onnistu heti, anna ex-kumppanillesi aikaa sulatella asiaa. Se edesauttaa asian toteutumista myöhemmin.

Jos välinne ovat tulehtuneet, voit hyödyntää ulkopuolista apua keskusteluissa. Ehkä joku puolueeton henkilö voi tarvittaessa olla mukana keskusteluissanne. Jos sellaista ei löydy omasta tuttavapiiristä, voitte turvautua sosiaalityöntekijöihin. Yrittäkää kuitenkin välttää välienne tulehtumista, se on lopulta kaikkien etu. Muistakaa, että lapset kärsivät vanhempien huonoista väleistä.

Vaikeassa tilanteessa asioiden sopiminen kirjallisesti hyödyttää molempia osapuolia. Tällöin voitte aina tarkistaa, mistä on keskusteltu ja mitä on sovittu. Kirjoittaminen antaa keskusteluihin aikalisän, jolloin voitte pohtia sanojanne huolellisemmin.

Kirjoittaessa on kuitenkin mahdollisuus pieniin väärinkäsityksiin, kun ei näe toisen osapuolen eleitä ja ilmeitä, eikä kuule sanojen äänenpainoa. Siksi asioista kirjoittaessa on oltava erityisen tarkka ja huolellinen. Tärkeimmät sopimukset kannattaa kirjata aina ylös, vaikka ne olisikin keskusteltu yhdessä läpi.

Muistakaa, että lapset ovat keskustelujen keskiössä. Varmasti molemmille lapsien hyvinvointi ja onnellisuus menee kaiken muun edelle. Eroperheiden lapset usein toivovat hartaasti, että vanhemmat tulevat keskenään toimeen. Lapsille on tärkeää, että vanhemmat voisivat osallistua yhdessä heille tärkeisiin tilanteisiin, kuten merkkipäivien viettämiseen, vanhempainiltoihin ja harrastustoimintaan.

Sujuuko sinun ja ex-kumppanisi kommunikaatio? Kuinka voisitte parantaa sitä?

Lähteet: Babysits ja familywizard

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *