Isovanhemman sairaus vaikuttaa koko perheeseen

Isovanhemman sairaus vaikuttaa koko perheeseen
Kuva: LOGAN WEAVER | @LGNWVR

Oman sairaan vanhemman asioiden hoitaminen ruuhkavuosien keskellä voi rasittaa hyvin paljon vanhempaa, joka yrittää selviytyä samalla myös oman perheen arjen pyörittämisestä.

Jos oma vanhempi alkaa sairastella ja tarvitsee enemmän apua ja hoitoa, ruuhkavuosien keskellä elävä vanhempi voi kokea riittämättömyyden tunteita. Varsinkin jos oma vanhempi sairastuu muistisairauteen, edessä on monenlaisia haasteita.

On tärkeä muistaa, että yhteiskunnassamme on onneksi monia turvaverkkoja, joita voi ja kannattaa hyödyntää, jos läheinen henkilö sairastuu. Moni kuitenkin kokea velvollisuudekseen auttaa vanhempaansa, eikä ulkopuolista apua tarvita. Loppuunpalaminen voi kuitenkin tapahtua salakavalasti. Mikäli kiireisten vuosien keskellä vanhempi polttaa itsensä loppuun yrittäessään samaan aikaan hoitaa oman perheensä ja muistisairaan vanhempansa asiat, lopulta kaikki osapuolet häviävät. Aikaisessa vaiheessa avun hankkiminen vanhemmalle, jonka kunto alkaa heiketä, on vastuun pakoilun sijasta hyvin viisas teko.

Omaa sisintään kannattaa kuunnella

Aikuinen lapsi voi kokea paineita ulkopuolisten ihmisten taholta hoitaa sairasta vanhempaansa viimeiseen asti. Muut läheiset voivat ilmaista hyvinkin selvästi, että lapsen velvollisuus on huolehtia vanhemmastaan ja on itsekästä olla hoitamatta omaa vanhempaansa. Nämä kommentit kannattaa kuitenkin jättää omaan arvoonsa.

Kukaan muu ei voi tietää perheesi tilannetta. Kukaan muu ei pysty siksi arvioimaan, missä kulkee jaksamisesi raja. Ainoa ihminen, joka sen voi määrittää, olet sinä itse. Tärkeintä on pitää huolta omasta jaksamisestasi, jotta voit jatkossakin auttaa rakkaitasi parhaalla mahdollisella tavalla. Joskus omasta jaksamisestaan huolta pitäminen tarkoittaa, ettei voi tehdä kaikkea sitä, mitä haluaisi sairaan läheisensä hyväksi. On parempi tunnistaa omat rajansa ja kyetä auttamaan pitkällä tähtäimellä läheisiään, sen sijaan että polttaa itsensä loppuun.

Iäkkäät vanhemmat voivat ilmaista toiveensa siitä, että lapset hoitavat heitä kotihoidon sijaan. Jos omat vanhemmat ovat sairaita ja iäkkäitä, heidän on vaikea hahmottaa, kuinka kuormittunut lapsensa on jo oman arkeensa kanssa. He saattavat ajatella lapsella olevan kevyt ja helppo elämä, eikä heidän auttamisensa kuormita tätä liikaa. Jos he tietäisivät totuuden, eivät he haluaisi rasittaa omaa lastaan liikaa vaatimuksillaan. Siksi aikuisen lapsen tulee itsenäisesti tehdä päätös, kuinka paljon jaksaa auttaa vanhempiaan muiden arkirutiiniensa ohella.

Suomessa onneksi on mahdollisuus saada hoitoapua kotiin silloinkin, vaikka kuuluisi pienituloisiin. Yhteiskunnan tarjoamaan apuun kannattaa ehdottomasti tarttua aina, kun se on mahdollista.

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *