Tämän päivän kuuma puheenaihe: tekoäly Chat GPT

Tämän päivän kuuma puheenaihe: tekoäly Chat GPT
Kuva: Pexels/ Andrew Neel

Tekoäly Chat GPT on tämän päivän uusi kuuma puheenaihe. Tekoäly tarkoittaa tietokonejärjestelmiä, jotka kykenevät suorittamaan älykkäitä tehtäviä. Se kerää käsittämättömiä määriä tietoa, jota nykyihmisen on vaikeaa edes hahmottaa.

Tekoälyllä ei ole todellisuudessa tekemistä älykkyyden kanssa. Tekoäly näkee sanat koodeina, jotka se osaa yhdistää toisiinsa todennäköisyyksien perusteella.

Tekoäly on kuitenkin varsin veikeä kaveri. Se osaa vastata, kun siltä kysytään “Mitä kuuluu?” Se kirjoittaa suhteellisen järkeviä tekstejä ja antaa vastauksia lähes mihin tahansa kysymyksiin, sekä osaa ratkaista ongelmia.

Tekoälyllä on kuitenkin rajoitteensa

Tekoälyllä on kuitenkin myös paljon rajoitteita. Sen tieto on paikoitellen vanhentunutta, eikä se tiedä tapahtumia vuoden 2021 jälkeen. Koska se voi perustaa tietonsa historiallisiin faktoihin, saattaa sen väittämät asiat sisältää epäoikeudenmukaisuutta ja vääristymiä. Sillä ei ole pääsyä uutispalveluihin, joten siltä on turha kysyä tämän päivän polttavia uutisaiheita.

Tekoälyltä puuttuu myös etiikka ja moraali. Se ei kykene oikeudenmukaisuuteen tai olemaan syrjimätttä tiettyjä ihmisryhmiä, eikä se osaa kunnioittaa yksityisyyden suojaa. Tekoäly voi olla ennakkoluuloinen. Se saattaa käyttää tietoja väärin, tehdä vääriä tulkintoja tai vuotaa tietoja, mikä voi vaarantaa yksilön tai yhteiskunnan.

Tekoäly ei ole täysin virheetön ja se voi puolestaan johtaa vakaviin seurauksiin. Terveydenhuoltojärjestelmässä se voi antaa vääriä diagnooseja. Tekoälyn käyttö voi aiheuttaa riippuvuutta niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla.

Tekoäly Chat GPT:n ongelma on myös se, että se lakkaa toimimasta kesken kaiken tai ei toimi alkuunkaan, minkä takia siihen ei voi luottaa ja se voi aiheuttaa ärtymystä. Se voi jättää sinut pulaan hädän hetkellä melko herkästikin. Puhelimella Chat GPT ei toimi juuri ollenkaan, vaan sivut huutavat “erroria” jatkuvasti.

Tekoälyn eettiset haasteet puhuttavat myös: tekoälyllä varustettujen lelujen ohjelmoinnissa voi olla sisään rakennettuna vääränlaisia asenteita ja ennakkoluuloja, jotka vaikuttavat lasten käsityksiin ja käyttäytymiseen.

Tekoäly kiinnostaa erityisesti nuoria ja opiskelijoita

Opiskelijat ovat tällä hetkellä erityisen kiinnostuneita tekoälystä ja se puhututtaa heidän keskuudessaan kovasti. Vaikka tekoäly voi auttaa opiskelijaa oppimaan, on siinä kuitenkin myös paljon haasteita.

Tekoälystä voi olla apua oppimisessa, mutta se voi myös antaa vääristynyttä tietoa ja johtaa vääristyneeseen oppimiseen, jossa nuoret saavat rajoitettuja näkemyksiä ja altistusta vain tietyille tietoalueille. Se huonontaa nuoren kykyä kriittiseen ajatteluun ja laaja-alaiseen oppimiseen.

Opiskelijan kannattaa miettiä kaksi kertaa, käyttääkö tekoälyä uuden tekstin tuottamiseen. Opiskelijalla voi mennä enemmän aikaa tekoälyn tietojen ja faktojen todenperäisyyden tarkistamiseen kuin mitä uuden tekstin luomiseen. Tekoäly ei korvaa opiskelijan luovaa prosessia ja ajatustyötä kirjoittamisessa. Lopullinen vastuu tekstin sisällöstä on aina opiskelijalla.

Muulla tavoin käytettynä tekoäly voi kuitenkin antaa asioihin näkökulmia ja ajateltavaa sekä tarjota ongelmanratkaisua. Jos ei muuta, niin se ainakin voi tuoda opiskeluun mukavaa vaihtelua kaiken puurtamisen keskellä.

Onko tekoäly Chat GPT jo sinulle tuttu? Aioitko tutustua siihen?

Lähteet: YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *