Mietityttääkö lapsen skolioosileikkaus? Elämänlaatu paranee leikkaushoidolla, osoittaa tutkimus

Mietityttääkö lapsen skolioosileikkaus? Elämänlaatu paranee leikkaushoidolla, osoittaa tutkimus

Skolioosi eli kieroselkäisyys tai selän vinoutuminen todetaan usein murrosiän kasvupyrähdyksen aikana. Joka kymmenes skolioosia sairastava lapsi tarvitsee leikkauksen. Vaativa leikkaus voi mietityttää, mutta uusi tutkimus puhuu leikkauksen hyötyjen puolesta.

Idiopaattista skolioosia, eli perinnöllistä kieroselkäisyyttä sairastavilla leikkaushoito vähensi kipua ja paransi terveyteen liittyvää elämänlaatua, ilmenee HUSin tutkimuksesta. Skolioosileikkaus on yleisin lapsille tehtävä suuri leikkaus, ja se osoittautui tutkimuksessa myös turvalliseksi.

Spine-tiedelehdessä julkaistu tutkimus on ensimmäinen pitkäaikaisseurantatutkimus skolioosileikkauksen vaikutuksista. 10 vuoden seurannan aikana leikkaushoidossa käyneiden terveyteen liittyvä elämänlaatu säilyi selkäleikkauksen jälkeen hyvänä.

“Leikkauksen jälkeen potilaat voivat merkittävästi paremmin, elämänlaatu koettiin hyväksi ja kipu vähäisemmäksi lievempää skolioosia sairastaviin vertailtaessa”, lasten ortopedian ja -traumatologian osastonylilääkäri Matti Ahonen HUSin Lasten ja nuorten sairauksista kertoo.

Tutkimuksessa oli mukana 53 skolioosia sairastavaa, jotka oli leikattu 10–18-vuotiaina vuosien 2006 ja 2011 välillä nykyisin yleisellä luudutusleikkauksella nikamaruuvein ja tangoin. Tämä on yli 45 asteen skolioosin ensisijainen hoito. Nykymenetelmässä tanko pysyy paikallaan ja pitää asennon aiempaa paremmin ja suuremmalla voimalla.

Erinomaiset tulokset

HUSin ylilääkäri ja ortopedian ja traumatologian professori Ilkka Helenius sanoo, että perheillä on usein huoli siitä, parantaako iso leikkaus lapsen tilannetta ja seuraako siitä riskejä.

“Nämä olivat erinomaiset tulokset leikkauksen hyödyistä. Leikattujen potilaiden vointi oli merkittävästi parempi kuin lievää skolioosia sairastavilla, mutta ei aivan yhtä hyvä kuin terveillä”, hän kommentoi tutkimustuloksia.

Nuoruusiän idiopaattinen skolioosi on yleisin lasten selkäsairaus, jota sairastaa seitsemän prosenttia lapsista. Se ilmenee yleensä teini-iässä kasvupyrähdyksen aikana, jolloin selkä muotoutuu epäsymmetriseksi ja sivusuuntaisesti käyräksi.

Suurimmalla osalla selkärangan vinouma on alle 40 astetta, jolloin hoitona voi olla tukikorsetti. Terveyskylä kertoo, että korsettihoito aloitetaan yleensä, kun skolioosia on yli 25 astetta ja sen tavoite on estää käyryyden eteneminen. Kun vinouma on yli 45 astetta, pahenevat oireet ja hoitona on leikkaus. Oireita ovat esimerkiksi kipu ja hengitysvaikeudet. Iän myötä kipu pahenee ja elämänlaatu heikkenee ilman leikkausta.

Skolioosia on idiopaattisen lisäksi myös synnynnäisenä sekä muihin sairauksiin liittyvänä skolioosina. Terveyskirjaston mukaan hoitoa vaativa idiopaattinen skolioosi on tytöillä lähes 10 kertaa yleisempi kuin pojilla. Suomalaislapset tutkitaan kouluterveydenhuollossa skolioosin varhaiseksi havaitsemiseksi.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *