Mitä onnellisuus oikeasti merkitsee – oletko sinä onnellinen?

woman standing between sunflower field during daytime
Kuva: Olga Nayda

Maailman kriisien ja myllerrysten keskellä voi joskus unohtua, mitä onnellisuus oikeastaan merkitsee. Jos lopettaa onnellisuuden tavoittelun, saattaakin huomata olevansa onnellinen juuri nyt!

Onnellisuus merkitsee eri asioita eri ihmisille. Usein ajatellaan, että tietyt ulkoiset seikat saavutettuaan ihminen voi kokea olevansa täydellisen onnellinen. Saavutettava asia voi olla jokin pieni lyhyen tähtäimen päämäärä tai suurempi elämään liittyvä kokonaisuus. Jos esimerkiksi töissä on kesken jokin projekti, joka on vaativa niin henkisesti kuin ajallisestikin, saattaa helposti tuntua siltä, että vasta kun projekti on valmis, voi rentoutua ja olla onnellinen. Niin kauan kun projekti on meneillään, voi olla vaikeaa keskittyä muihin asioihin, pinna saattaa olla kireällä perheen parissa ja jaksaminen voi olla monessa mielessä koetuksella.

Joskus ihmisen “onnellisuuden mittari” voi olla jokin suurempi elämän kokonaisuus, kuten esimerkiksi parisuhteen löytäminen tai perheen perustaminen. Ihminen voi kokea, että on täydellisen onnellinen vasta, kun tämä hartaasti toivottu asia toteutuu.

Jos toivoo lapsia, voi olla vaikeaa kokea onnellisuuden tunteita lapsettomana

Moni lapsista haaveileva kokee, ettei voi olla täysin onnellinen ilman lapsia. Jos lasten hankkiminen on haastavaa, tai ei kenties koskaan onnistu, tämä merkitsee, ettei ihminen mahdollisesti koko elämänsä aikana kykene tuntemaan itseään täydellisen onnelliseksi. Jos näin käy, tämä on suuri menetys elämänlaadun näkökulmasta.

Toisaalta lasten saantikaan ei aina takaa onnellisuutta. Vanhempi voi kokea voimakasta huolta esimerkiksi lasten terveyteen tai tulevaisuuteen liittyen. Vaikka kaikki olisi hyvin, vanhempi voi jatkuvasti pyrkiä kontrolloimaan perheen elämää niin, ettei mitään pahaa vain pääsisi tapahtumaan. Jatkuva huolehtiminen on omiaan pitämään onnellisuuden tunteita loitolla.

Jos pysähtyy tarkastelemaan elämäänsä, usein löytää monia syitä onnellisuuteen

Kukaan meistä ei voi tietää, kuinka kauan aikaa meillä on jäljellä. Yllättävä sairastuminen voi lopettaa elämän hyvinkin nopeasti. Siksi tärkeiden asioiden suhteen ei kannata jäädä odottelemaan liian kauan. Onnellisuuden tunne on eräs tällainen asia. Jos ihminen oppii näkemään tällä hetkellä elämässään olevat hyvät asiat ja nauttimaan niistä sen sijaan, että jatkuvasti odottaa jotakin muuta toteutuvaksi, on se kenties paras keino saavuttaa onnellisuus.

Jokaisella ihmisellä on asioita elämässään, jotka antavat syyn onneen. Nämä asiat voivat joskus vaikuttaa pieniltä, mutta kun tällaiset asiat löytää, se voi muuttaa ihmisen kokemuksen omasta elämästään täysin. Monet henkisen tasapainon ja rauhan löytäneet henkilöt toteavatkin, että nimenomaan sen oivaltaminen, että lasi niin sanotusti on puoliksi täynnä eikä puoliksi tyhjä, on ollut ratkaiseva tekijä oman tyytyväisyyden ja onnellisuuden tunteen vahvistumisessa.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.