Tiesitkö, että hämähäkki on hyödyllinen asuinkumppani!

spider web
Kuva: Artyom Kulikov

Hämähäkin pelko on yleistä, eikä sitä tarvitse hävetä. Kauhua voi kuitenkin helpottaa tieto siitä, että itseasiassa hämähäkki ei ole ihmiselle lainkaan vaarallinen. Päinvastoin otuksen läsnäolo kotona on hyödyllistä monilla tavoilla. Tiedätkö, miksi hämähäkkiä ei kannata tappaa, jos sellaisen löytää kotoaan?

Moni kokee inhon värähdyksiä nähdessään hämähäkin vilistävän pitkin lattiaa. Ajatus hämähäkistä kiipeämässä pitkin housunlahjetta, kun istuu sohvalla katsomassa televisiota, saa monella kylmät väreet kulkemaan.

Hämähäkki kuitenkin pyrkii välttämään ihmistä viimeiseen asti. Jos olet nähnyt kotonasi hämähäkin, on todennäköistä, että niitä piilottelee siellä lisää. Hämähäkki puree ihmistä vain kokiessaan olonsa uhatuksi. Otusta ei siis kannata ottaa käteen tai muutoin häiritä niin, että se pelästyy.

Hämähäkin läsnäolo kotona on hyödyllistä monin tavoin

Ihmisten asunnoista löytyy paljon pieniä eliöitä, joista monia ei kotiinsa kaipaisi. Tällaisia ovat esimerkiksi sokeritoukat, jotka saapuvat asuntoon viemäriverkoston kautta. Sokeritoukka voi hiippailla yöllä keittiössä etsimässä ruuantähteitä. Monen mielestä sokeritoukka on vastenmielinen, vaikkei se ole ihmiselle vaarallinen. Hämähäkki käyttää ravinnokseen sokeritoukkia ja muita pieniä hyönteisiä. Hämähäkin läsnäolo kotona auttaa siis pitämään sokeritoukkien ja muiden pienten hyönteisten kantaa kurissa siten, etteivät ne pääsee keittiössä valloilleen.

Hämähäkkikammon ajatellaan olevan perua ajalta, jolloin ennestään tuntemattomat asiat olivat ihmiselle huomattavasti suurempi uhka kuin nykyään. Evoluution seurauksena sellaiset yksilöt, jotka osasivat välttää vaarallisia asioita, selvisivät hengissä. Käytännössä tämä tarkoitti, että pidemmän päälle vain varovaisimmat yksilöt selviytyivät jatkamaan sukuaan.

Kaikki tänä päivänä elossa olevat ihmiset ovat näiden varovaisten yksilöiden jälkeläisiä. Maailma on muuttunut paljon, mutta jäljellä on silti samat evolutiiviset mekanismit, jotka laukaisevat pelkoreaktion, kun näemme tietynlaisen eliön, esimerkiksi hämähäkin tai käärmeen.

Kun tiedostamme, mistä pelon tunne kumpuaa, auttaa se hallitsemaan tunnetta. Tärkeintä on muistaa, että hämähäkki ei ole ihmiselle vaarallinen. Kun pelostaan pääsee eroon, hämähäkeistä voi jopa oppia pitämään. Hämähäkki elää rauhallisesti katseita piilossa omaa elämäänsä, samoin kuin ihminenkin. Jos se ei aiheuta ihmiselle haittaa olemassaolollaan, ei ole mitään syytä pyrkiä hävittämään sitä. Hävittäminen ei muutenkaan usein onnistu.

Jos näkee hämähäkin kotona ja siitä on ehdottomasti päästävä eroon, tappamisen sijasta se kannattaa pyydystää vaikka lasin alle, ujuttaa paperi lasin ja lattian väliin, ja siirtää se ulos asunnosta.

Mitä sinä suhtaudut kotoa löytyviin erilaisiin pieniin kanssa-asujiin?

Teksti: Sonja

Lähde: Seura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.