Mihin kannattaa varautua, kun aloittaa hedelmöityshoidot? 8 huomiota hoitoja kokeneelta

Joka viides hedelmällisessä iässä oleva suomalainen kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Tilanteeseen voidaan hakea apua erilaisilla lapsettomuushoidoilla. Hoidot suunnitellaan lapsettomuuden syyn sekä keston mukaan.
Yksi lapsettomuushoitojen muoto on hedelmöityshoidot, joita tehdään tuhansia vuosittain: vuonna 2021 aloitettiin noin 15 300 hedelmöityshoitoa. Saman vuoden aikana syntyi lähes 2 900 hedelmöityshoitojen avulla alkunsa saanutta lasta.
Hoidot voivat olla pitkä ja raskas kokemus, ja vaikka aiheesta etsisi tietoa ja lukisi paljon, voi todellisuus yllättää. Vertaistuen ja kohtalotovereiden kokemukset voivatkin olla korvaamattoman arvokkaita. Inseminaatio- ja koeputkihedelmöityshoidot ovat tulleet tutuksi freelance-toimittaja Sarah Ashleylle, joka on halunnut jakaa omia kokemuksiaan rohkaistakseen muita hedelmöityshoitoja läpikäyviä.
Hedelmöityshoidot aloittaessa on hyvä varautua seuraaviin asioihin:
Raskauksia kaikkialla ympärillä
Raskautta yrittäessä voi tuntua siltä, että jokainen ympärillä onnistuu ennen itseä. Siinä ei ole mitään väärää, jos muiden onnen näkeminen tuntuu ikävältä. Erilaiset tunteet ovat sallittuja.
Siisti sosiaalista mediaa
Jos jonkun jakama sisältö tuntuu pahalta ja triggeröivältä, koska se on vain raskaus-, vauva- tai vanhemmuusjuttuja, piilota heidän sisältö tai lopeta seuraaminen.
Varaudu yllätyksiin
Voit siistiä somea, mutta tosielämä on vaikeampi. Vauva, lapsia ja lasta odottavia on kaikkialla, joten varaudu heidän kohtaamisten herättämiin tunnemyrskyihin.
Pitkä matka eikä pyrähdys
Ensimmäinen tai toinenkaan hoitokerta ei välttämättä ole onnistunut. Muistuta siis itseäsi, että hoidot voivat olla pitkä matka kohti vanhemmaksi tuloa.
Pidä kirjaa kaikesta
Pidä tallessa kaikki tieto, jonka saat lapsettomuushoitojen aikana. Tämä voi antaa jonkinlaista kontrollin tunnetta vaikeassa tilanteessa ja auttaa kysymään lääkäriltä tarkentavia kysymyksiä hoitojen aikana. Ashley kertoo pitäneensä kirjaa muun muassa hormonitasoistaan ja munarakkuloiden määrästä.
Ota oikea asenne
Alkio voi olla “täydellinen”, ajoitus kohdallaan ja kohdussa otolliset olosuhteet, mutta raskaus ei silti ala. Kukaan ei voi taata onnistumista. Muista, että hoitoihin lukeutuu hyviä ja huonoja päiviä. Muista myös, että voitte kumppanisi kanssa elää tavallista elämää ja tehkää asioita, joita ette voi tehdä, jos raskaus alkaa tai lapsi syntyy. Sekundaarisessa lapsettomuudessa keskity tekemään myös sellaisia asioita lapsesi kanssa, mitkä ovat vaikeampia, jos vauva tulee taloon.
Älä syytä itseäsi tai kumppaniasi
Syyttely ei johda mihinkään hyvään eikä lapsettomuus varsinaisesti ole kenenkään syy. Ole armollinen itseäsi ja kumppaniasi kohtaan ja vaali hyviä elämäntapoja keskittyen tulevaan syyttelyn ja menneiden murehtimisen sijaan.
Päätä, kenelle kerrot
Hoidot ovat henkilökohtainen kokemus, josta sinun ei ole pakko puhua kenellekään, mutta omasta tukiverkosta on hyötyä vaikeiden päivien keskellä. Jos joku kysyy sinulta hoidoista jotain, on sinulla täysi vapaus kieltäytyä kertomasta, jos niin haluat.
Lähde: PureWow
Teksti: Miia