Lapset toivovat: Lapsen sairastuessa aikuisilta tarvitaan kuuntelemisen taitoa

Lapset toivovat: Lapsen sairastuessa aikuisilta tarvitaan kuuntelemisen taitoa
Kuva:Brett Durfee

Lapsiasiavaltuutettu on keskustellut kevään 2023 aikana esi-, ala- ja yläkoululaisten sekä sairaalakoulua käyvien lasten kanssa terveydestä. Tapaamisissa lapset kertoivat ajatuksiaan siitä, mitä aikuisten pitäisi huomioida hoitaessaan sairastunutta lasta.

Sairastuneelle lapselle on on tärkeää tulla kuulluksi ja aikuisilta tarvitaankin kuuntelemisen taitoa lasta hoitaessa. Tämä korostui eri-ikäisten lasten mielipiteissä lapsiasiavaltuutetun keskustellessa heidän kanssaan terveydestä. Suurin osa lapsista kertoi saaneensa apua, kun on sitä tarvinnut. Osa lapsista kertoi kuitenkin lapsiasiavaltuutetulle jääneensä ilman apua, koska aikuiset eivät ottaneet ongelmia ja tarpeita vakavasti tai koska eivät olleet halunneet tai uskaltaneet kertoa kellekään aikuiselle ongelmistaan.

“Jos nuori sanoo, että tarvitsen apua ja saa sitä vuoden päästä, niin siinä välissä ehtii vaikka kuolla itsemurhaan, kun se on niin paha. Mutta sitten kun se on kuollu, niin sanotaan, että kyllä me yritimme parhaamme mutta… Nuoria ei kuunnella silleen”, sairaalakoulua käyvä lapsi kertoi.

Kun lapset ovat saaneet apua, olivat he pääosin tyytyväisiä saamaansa kohteluun. Lapset kokivat, että heidän huolensa on otettu huomioon ja kohtelu on ollut ammattimaista ja hienovaraista. Kielteiset kokemukset liittyivät avunantajan kiireisiin, avun odottamiseen, kielimuuriin tai huonoon/tylyyn kohteluun. Myöskään ammattilaisten tietotaso ei aina ole lasten mukaan riittävä.

Aikuisilta toivotaan rauhallisuutta

Esikouluikäiset kuvasivat sairastamista fyysisten oireiden kautta ja kertoivat levon, juomisen, lääkkeiden ja vanhempien hellyyden auttavan. Lapset myös tiesivät, että joskus on mentävä sairaalaan saadakseen apua.

“Kun mä sairastun, mä aina nukun. Ja sit äiti ja iskä halaa mua ja mä saan vettä ja syödä matokarkkeja. Ja sit vähän juoda pillimehua ja kattoo teeveetä. Ja sit mä saan syödä sipsejä”, esikoululainen kuvaili sairastamistaan.

Lasten keskusteluista ilmeni, että he toivovat hoitotilanteissa aikuisilta rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä. Vaikka lapset olisivat tehneet jotain väärin, ei suuttuminen tai rumasti puhuminen auta heitä. Lapsetkin tarvitsevat hoitotilanteissa lohdutusta ja ymmärrystä. Lapsia hoitavien aikuisten pitäisi lasten mielestä puhua hoitoon liittyvistä asioista suoraan lapselle, ei hänen vanhemmilleen. Lisäksi lasten mielestä on tärkeää, että aikuiset huomioivat heidän yksilölliset tarpeensa, mikä tarkoittaa esimerkiksi lapselle sopivan kommunikointitavan käyttämistä.

Toiveita päättäjille

Lasten mielestä avun saaminen läheisiltä ihmisiltä edistää heidän terveyttään. Lapset kokevat, että apua saa läheisiltä aikuisilta ja kavereilta, kun sitä vain uskaltaa pyytää ja puhuu avoimesti tunteistaan ja mahdollisista ongelmistaan. Lapset pitävät toimivaa terveydenhuoltoa tärkeänä terveyttä edistävänä asiana. Päättäjiltä lapset toivoivat lasten mielipiteiden ja toiveiden kuuntelemista sekä lasten terveyden kannalta hyvien valintojen tekemistä ja lapsille turvallisen ympäristön rakentamista.

Erikoistutkija Terhi Tuukkanen lapsiasiavaltuutetun toimistosta toteaa, että lasten näkemyksissä korostuu luottamus siihen, että niin läheisiltä ihmisiltä kuin ammattilaisilta voi saada tarvitessaan apua.

“Toisaalta lasten näkemyksissä tulee esille huoli siitä, mitä tapahtuu, jos apua ei saakaan ajoissa tai jos lapsen näkökulmaa ei ymmärretä. Terveys on hyvän arjen, yhteiskunnan ja tulevaisuuden perusta. Siksi lasten terveyteen kannattaa panostaa”, Tuukkanen kommentoi.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *