Oletko sinä talvi- vai kesäihminen?

Oletko sinä talvi- vai kesäihminen?

Toiset odottavat kesää ja lämpöä kuin kuuta nousevaa, siinä missä toiset rakastavat talvea, viileyttä ja hohtavia kinoksia. Moni on sitä mieltä, että jaksaminen ja energiamäärä on aivan toista luokkaa kesällä verrattuna talviaikaan. Toiset taas kokevat jaksavansa esimerkiksi töissä paremmin talven viileydessä ja väsähtävät helpommin kesän lämmössä. Jotkut taas kokevat rakastavansa jokaista vuodenaikaa yhtä paljon. Minkälaiseen ihmistyyppiin sinä ja perheesi kuulutte?

Sanonta “ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella” tuntuu pitävän ainakin osittain paikkaansa. Kesän tukalassa kuumuudessa moni ajattelee kaiholla talven kylmyyttä ja talven pakkasissa hytistessä kaivataan kesää ja aurinkoa. Loskakaudesta kukaan tuskin ainakaan tunnustaa pitävänsä.

Neljä vuodenaikaa

Suomessa on neljä vuodenaikaa, mikä merkitsee tervetullutta vaihtelua arkielämään. Ihmismieli pitää muutoksista, siksi monista tuntuukin miellyttävältä nähdä maailma välillä erilaisena vuodenajasta riippuen. Kesä on ihanaa, mutta jos jatkuvasti olisi kesä, saattaisi se alkaa puuduttamaan. Talvi tunnelmavalaistuksineen ja hiihtäminen ovat monien mielestä jopa kesääkin ihanampaa aikaa.

Kevät on ainutlaatuista aikaa sen suhteen, että luonto herää henkiin pitkän talven horroksesta. Tämän heräämisen seuraaminen on monille ihmisille hyvin virkistävää. On ihana kävellä ulkona ja kuulla lintujen laulua, nähdä puiden ja pensaiden tuoretta lehdistöä ja tuntea auringon lämpö iholla. Kevään erityisyys korostuu nimenomaan sen takia, että sitä on edeltänyt pimeä ja synkkä vuodenaika. Tämä on hyvä osoitus siitä, kuinka tärkeitä kontrastit ovat elämässämme.

Jos pimeää ei olisi, osaisimmeko arvostaa valoa?

Tämä on kysymys, joka on kirvoittanut paljon filosofisia keskusteluja kautta aikain. Jos ei ole vertailukohdetta, onko mahdollista erottaa varjoja ja valoa, tai hyviä ja pahoja asioita toisistaan? Monesti ihminen tekee mielessään vertailuja eri asioiden välillä. Tämä pätee aivan perusasioihin, kuten esimerkiksi lämpötilaan. On helppoa todeta, että tänään on lämpimämpi päivä kuin eilen. Näennäisten yksinkertaisten asioiden lisäksi ihminen suorittaa jatkuvasti vastaavaa vertailua myös monien muidenkin asioiden välillä. Filosofit käyttävät mielellään esimerkkinä hyvän ja pahan määrittelyä. Jos pahuutta ei olisi maailmassa, olisi kenties vaikeampi tunnistaa hyvyys. Usein suuri kontrasti hyvän ja pahan välillä auttaa selkeämmin huomaamaan eron.

Jos kaikki olisi samaa “hyvyyden massaa”, saattaisi olla vaikeampaa todeta jonkin asian olevan “enemmän hyvää” kuin toinen. Samoin voi ajatella vuodenajoista. Ehkä kevät ja kesä tuntuvat niin ihanilta osittain siitä syystä, että niitä on edeltänyt pitkä pimeä jakso. Silti jotkut ihmiset vannovat jonkun tietyn vuodenajan nimiin. Onko sinulle ja perheellesi jokin tietty vuodenaika selkeästi mieluisampi kuin muut?

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *