Näin suojaat lasta hyönteisten pistoilta ja puremilta!

Kuva: Pexels/ Jimmy Chan

Kesä on ihanaa aikaa ulkoilla lapsen kanssa. Haasteena on kuitenkin itikat, mäkäräiset ja muut hyönteiset, jotka purevat tai pistävät lasta. Aikuisen velvollisuutena on suojata lasta hyönteisiltä turvallisella tavalla. Monet hyönteiskarkotteet eivät sovi alle 3-vuotiaille lapsille. Kuinka siis suojella lasta hyönteisten pistoilta ja puremilta?

Paras keino suojautua hyönteisten pistoilta ja puremilta on ennaltaehkäisy. Lapselle tulisi pukea vaaleat vaatteet sekä päähine. Vaatetuksen tulisi olla väljä, eikä myötäillä ihoa, jolloin hyttysten ja mäkäräisten on vaikeampi päästä pistämään tai puremaan lasta. Vaunuissa tulisi pitää hyttysverkkoa.

Mikäli hyttysiä on paljon, lapselle kannattaa harkita hyttyshattua. Hyttyskarkotteita tulisi käyttää turvallisesti ohjeiden mukaan. Aivan pienille lapsille ne eivät kuitenkaan sovi.

Hyönteissuojatut vaatteet ovat hyvä valinta niin lapsille kuin aikuisille. Molemmille on omat, hyönteismyrkkykäsitellyt suojavaatteensa. Miinuspuolena on vaatteiden hinta ja joissakin aikuisten vaatteissa voi piillä mahdollinen herkistymisriski hyönteismyrkylle.

Hyönteistutkija Bengt Lindgvistin mukaan Thermacell-hyttystorjuntalaite on ulkona käytettynä aikuisille turvallinen, mutta ihan pienten lasten ei tulisi oleilla laitteen lähettyvillä. Laite ei saa kuitenkaan sijaita mehiläisen pesien tai kukkivien kasvien lähellä. Tutkimusten mukaan Thermacell-laitteen vaikuttava aine pralletriini on erityisesti mehiläisille hyvin myrkyllinen.

Pihamaa kannattaa käydä läpi ja estää hyttysten pesimä- ja lepopaikat. Pusikoista ja lammikoista kannattaa luopua, mikäli haluaa pitää hyttyset pois pihamaalta. Lepän määrää kannattaa vähentää asuinalueen läheisyydessä. Vältä pihamaalla tiheää kasvillisuutta ja vaihda vesi kastelupaikoista vähintään kerran viikossa. Puhdista räystäskourut lehdistä ja tyhjennä kaikki mahdollinen vesi sieltä, missä sitä ei käytetä ja tarvita.

Hyönteisten luonnonmukainen torjunta

Pikiöljy tai – voide tehoaa erityisen hyvin mäkäräisiin. Sitä kannattaa sivellä lähelle pään aluetta, esimerkiksi kaulaan, niskaan ja korvalehtiin, koska mäkäräiset ovat erityisen kiinnostuneita pään alueesta. Miinuksena pikiöljyssä on sen voimakas haju ja väri.

Hyttysten torjuntaan voi käyttää myös monia luonnonkasvej, kuten laventelia, rosmariinia, basilikaa, kissanminttua, sitruunamelissaa, piparminttua, reunuspietaryrttiä ja samettikukkaa. Niitä kannattaa istuttaa puutarhaan, sillä niiden haju ei miellytä hyttysiä.

Luonnonkasveista voi tehdä oman seoksen hyttysten torjuntaan. Siihen laitetaan kolme desilitraa rypsiöljyä, puolikas sitruuna ja kymmenen neilikkaa. Ainekset sekoitetaan hyvin ja seos kaadetaan suihkepulloon.

Grillin hiillokseen kannattaa heittää muutama rosmariinin oksa, joka karkottaa hyttyset. Yksi tehokkaimmista hyttyskarkotteista on kuitenkin sitruunaöljy. Sitruunaöljystä kannattaa kokeilla tehdä itse kynttilöitä, joita voi asettaa pitkin ulkoterassia. Laventeliöljyseos on myös yksi keino torjua hyttysiä. Ohjeeseen tulee kasvipohjaista öljyä, kuten oliiviöljyä ja 30 tippaa laventeliöljyä. Sen jälkeen laventeliöljyseosta sivellään iholle.

Yksi vaihtoehto on käyttää teepuuöljyä. Sen tuoksu karkottaa useimmat ötökät. Seos tehdään niin, että desilitraan vettä sekoitetaan 20 tippaa teepuuöljyä. Seos kannattaa tehdä suihkepulloon, josta sitä on helppo levittää iholle. Seosta tulee ravistaa ennen käyttöä ja se tulee säilyttää pimeässä ja viileässä.

Mikäli varotoimista huolimatta hyönteiset ovat päässeet pistämään ja puremaan lasta, voi paukamia hoitaa hydrokortisonivoiteilla. Rikkoutuneelle iholle kannattaa käyttää Bepanthen-voidetta. Antihistaminitabletteja kannattaa käyttää, jos on allerginen hyönteisille. Alle 1-vuotiaille niitä ei kuitenkaan suositella.

Oletko kokeillut näitä keinoja hyönteisten torjuntaan? Mitkä niistä voisit ottaa käyttöön tänä kesänä?

Lähteet: Helsingin yliopisto, Hyönteismaailma, Iltalehti, MTV ja YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.