Vanhempi, näitä taitojasi lapsesi arvostaa!

Kuva: Pexels/ Yan Krukau

Vanhemmuus mullistaa elämän monella tapaa. Monet asiat muuttuvat ja varmasti jokainen vanhempi pohtii, kuinka olla paras mahdollinen vanhempi omalle lapselleen. Hyvä vanhempi tarvitsee paljon tietoa ja monenlaisia vanhemmuustaitoja. Näitä ovat muun muassa stressinsietokyky sekä roolimallina oleminen ja vanhempien lämpimät ihmissuhteet.

Vanhemman tulee pyrkiä ymmärtämään lapsen tarpeet, antaa lapselle rakkautta, läheisyyttä ja hoivaa sekä huolehtia lapsen turvallisuudesta. Rakkauden lisäksi vanhemman tulee asettaa lapselle rajoja. Vanhemmuus on lisäksi jatkuvaa, uuden asioiden oppimista.

Näitä vanhemmuustaitoja lapsesi arvostaa:

1. Ole valmis oppimaan

Ole valmis oppimaan jatkuvasti uutta ja kehittämään taitojasi vanhempana. Vanhemmuus kasvaa ja muuttuu ajan saatossa. Onneksi näin, koska myös lapsi kasvaa ja kehittyy, sekä hänen tarpeensa muuttuvat iän myötä. Taapero tai alakoululainen tarvitsevat hyvin erilaisia asioita.

2. Roolimallina oleminen

Vanhempana olet lapsen roolimalli kaikessa, mitä teet – halusit tai et. Ei siis kannata tehdä tai sanoa lapsen edessä mitään sellaista, mitä et halua lapsesi tekevän tai sanovan. Lapsi tarkkailee vanhempaansa jatkuvasti ja näkee tämän hoitamassa arjen askareita, vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa sekä kokee vanhemman osoittaman rakkauden ja hoivan häntä kohtaan.

Toivottavasti lapsi näkee vanhemman välillä myös ottamassa omaa aikaa, esimerkiksi lukemalla kirjaa tai kuuntelemalla musiikkia. Mikäli vanhempi elää vain lapsilleen tai lastensa kautta, eikä koskaan ota aikaa itselleen, ei se kanna pidemmän päälle ja opeta lapselle itsensä huolehtimisen tärkeydestä. Aiheesta voit lukea lisää täältä.

3. Ole läheinen puolisosi kanssa

Parisuhteella on keskeinen rooli vanhemmuudessa. Lapsi voi hyvin silloin, kun hänen vanhempansa voivat hyvin ja heidän välinsä ovat lämpimät (olivat he sitten parisuhteessa tai eivät). Parisuhteesta tulisi pitää hyvää huolta myös silloin, kun lapset ovat vielä pieniä ja erityisesti juuri silloin.

4.Rakkaus ja rajat

Lapsi tarvitsee vanhemman ehdotonta rakkautta ja hoivaa. Vanhemman tulisi näyttää lapselle, mitä rakkaus käytännössä tarkoittaa, jottei se jäisi vain puheeksi. Rakkautta on sanottujen sanojen lisäksi aamusuukot, pyykin peseminen ja terveellisen ruuan laittaminen sekä lapsen pipiin puhaltaminen. Rakkautta on myös rajojen asettaminen lapselle, jotka ovat hänen omaksi parhaakseen ja turvakseen.

Onko sinulla vanhemmuustaidot hallussa? Mitä vanhemmuustaitoja sinun tarvitsisi kehittää eniten?

Lähteet: High five test, Mieli ja Verywell family

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.