Lomaillaanko teillä koko perheen voimin vai myös erikseen?

man carrying baby
Kuva: Derek Owens

Lapsiperheessä loma tarkoittaa usein koko perheen yhteistä matkaa jonnekin tai kotona tai mökillä vietettyä rentoa aikaa. Automaattisesti voidaan ajatella, että loma tulee ehdottomasti viettää yhdessä koko perheen voimin. On kuitenkin myös perheitä, joissa lomaillaan myös erikseen ilman, että se vähentää perheenjäsenten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja keskinäistä rakkautta.

Ajatus siitä, että perheenjäsenet lomailisivat erikseen voi monista tuntua lähtökohtaisesti oudolta, jopa hieman nololtakin. Mielessä voi käydä, mitä läheiset ja ystävät miettivät, mikäli perheenjäsenet lomailevat erikseen. Voidaan pelätä ulkopuolisten ajattelevan, ettei perheenjäsenet tule keskenään toimeen eivätkä halua viettää aikaa yhdessä. Pelko muiden mielipiteistä voi estää vanhempia kokeilemasta erilaisia lomanviettotapoja tilanteissa, joissa jakautuminen pienemmiksi ryhmiksi voisi itseasiassa olla kaikkein toimivin vaihtoehto.

Muiden mielipiteistä ei tarvitse välittää

Ei kannata liikaa keskittyä siihen, mitä ympärillä olevat ihmiset ajattelevat. Teki elämässä niin tai näin, aina löytyy heitä, joiden mielestä asiat olisi tullut tehdä toisin. Jos keskittyy liikaa siihen, että pyrkii aina miellyttämään muita, se voi heikentää kykyä nähdä, mikä on omalle perheelle paras ratkaisu. Joskus ei-perinteiset ratkaisut voivat yllättäen ollakin omalle perheelle kaikkein toimivimpia. Kannattaa siis joskus kokeilla erilaisia tapoja tehdä asioita, vaikka tähän asti aina olisi toiminut tietyllä tavalla.

Perheen erikseen lomailua on voitu kokeilla ensimmäisen kerran olosuhteiden pakosta

Joskus perheissä on päädytty kokeilemaan erikseen lomailemista aluksi pakon edessä. Voi olla, etteivät vanhemmat yksinkertaisesti ole onnistuneet saamaan lomaa samaan aikaan, eivätkä näin ollen pysty lähtemään lasten kanssa perheenä pidemmälle matkalle. Vanhemmat eivät kuitenkaan ole halunneet estää lapsia pääsemästä lomalle, jolloin ratkaisuksi on keksitty pieniin ryhmiin jakautuminen.

Jos perheessä on useampia lapsia, osa lapsista tai mahdollisesti kaikki lapset ovat lähteneet toisen vanhemman kanssa matkalle toisen jäädessä kotiin tekemään töitä. Jos lapset ovat eri-ikäisiä, voi hyvin olla, että esimerkiksi teini-ikäiset lapset jäävät mieluusti kotiin toisen vanhemman kanssa pienempien lasten suunnatessa lomamatkalle toisen vanhemman kanssa. Kotona voi tällöin olla rauhallisempaa, mikä on monen teinin mieleen.

Toki jos lapset ovat hyvin pieniä, molempien vanhempien kanssa on helpompi matkustaa. Toisaalta myös yhden vanhemman perheessä onnistutaan lomailemaan hyvin ilman toisen aikuisen läsnäoloa. Vain kokeilemalla selviää, mikä sopii juuri omalle perheelle. Mitään vaihtoehtoja ei kannata sulkea pois vain siksi, että pitää niitä ennakkoon liian haastavina. Näin saattaa jäädä monta kätevää asiaa kokeilematta, jotka rasituksen sijasta käytännössä helpottaisivatkin arkea merkittävästi.

Onko teidän perheessänne lomailtu aina koko perheen voimin vai oletteko kokeilleet pienempiin ryhmiin jakautumista?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.