Entä jos tunteet vauvaa kohtaan eivät heti herääkään?

Entä jos tunteet vauvaa kohtaan eivät heti herääkään?
Kuva: Hollie Santos

Vanhemmuuteen liitetään usein pyyteetön rakkaus omaa lastaan kohtaan. Varsinkin jos lasta on toivonut jo pitkään, voi herkästi luulla, että tunteet vauvaa kohtaan olisivat heti hyvin voimakkaat. Tällöin vanhemmalle voi olla järkytys huomata, ettei tunteet sytykään niin nopeasti. Joskus se voi olla merkki myös synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

Monet jakavat onnellisena somekanavissaan kuvia pyöristyneestä vauvavatsastaan jo hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa. Saatetekstinä voi olla runollisia lauseita, joissa ylistetään tulevan äidin rakkautta. Vanhempi on voinut mielessään kuvitellut hetken, jolloin lapsi synnytyksen jälkeen ojennetaan hänen käsivarsilleen ja hän näkee vauvan kasvot ensimmäistä kertaa. Mielessään hän kuvittelee tuon hetken onnen täyttymykseksi.

Joskus voi kuitenkin käydä niin, että tuleva äiti on asettanut jo ennakkoon tunteilleen liian korkeat odotukset. Kun lapsi sitten lopulta syntyy, vanhempi voi kokea jopa pettymystä, jos tunteet eivät alussa olekaan niin voimakkaat kuin hän olisi toivonut.

Asiaan voi vaikuttaa monenlaiset tekijät. Raskaus on voinut olla vaikea ja synnytys hyvin haastava. Tällöin ensimmäinen tuntemus synnytyksen jälkeen on helpotus siitä, että koettelemus on vihdoin ohi. Äiti voi olla henkisesti niin uupunut, ettei hän kykenee sillä hetkellä tuntemaan positiivisia tuntemuksia. Joskus saattaa myös käydä niin, että vanhempi sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Masennus on kokonaisvaltainen tila, joka jättää muut tunteet varjoonsa.

Jos sairastuu masennukseen, on tärkeää olla armollinen itseään kohtaan. Vanhemman ei tarvitse kokea syyllisyyttä, mikäli hän ei kykene heti tuntemaan voimakasta rakkauden tunnetta lastaan kohtaan. Tunteiden synnylle kannattaa antaa aikaa, eikä niitä pidä hoputtaa.

Itseään ei kannata syytellä, jos tunteiden heräämiseen kuluu aikaa

Jos synnytyksen jälkeinen masennus osuu omalle kohdalle, se ei koskaan ole ihmisen itsensä syy. Masentunut vanhempi kuitenkin helposti syyttää tilanteesta itseään. Vanhempi voi myös kokea huonoa omaatuntoa siitä, ettei kykene tuntemaan omasta mielestään riittävän vahvoja tunteita lastaan kohtaan. Itsensä syyttelyn sijaan kannattaa hyväksyä, ettei tunteet välttämättä vahvistu ennen kuin masennustila on väistynyt. Näin olo voi tuntua helpommalta verrattuna siihen, että yrittää pakottaa itseään tuntemaan jotain, mihin ei sillä hetkellä vielä ole valmis.

Jos syy tunteiden hitaaseen syttymiseen on synnytyksen jälkeinen masennus, se on hoidettavissa. Masennuksen väistyttyä on helpompaa jälleen kokea vanhemmuuteen liittyviä onnellisuuden tunteita. Vaikka tilanne saattaa tuntua hyvin haastavalta, on tärkeää muistuttaa itseään, ettei vika ole itsessä ja että tilanne korjaantuu kyllä aikanaan.

Jos epäilet kärsiväsi synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, älä jää yksin. Terveyskirjaston sivuilla on lisätietoa synnytyksen jälkeisen masennuksen oireista ja hoidosta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *