Jokainen päästää joskus sammakoita suustaan ja loukkaa tahtomattaan sanoillaan. Pienten lasten vanhempien olisi kuitenkin hyvä pyrkiä välttämään tiettyjä tokaisuja, joilla pahimmillaan etäännytät lapsesi!
Sanojen voimaa ei pidä aliarvioida, ja vanhemman ajattelemattomilla kommenteilla voi olla suurempi vaikutus lapseen kuin vanhempi itse osaisi edes kuvitella. Vanhempien onkin hyvä kiinnittää huomiota siihen, miten lapselleen puhuvat.
Pahimmillaan ja usein toistuessaan ajattelemattomat tokaisut voivat hankaloittaa vanhemman ja lapsen välejä. Luottamus särkyy ja lapsi etääntyy vanhemmastaan. Elämäntaidon valmentaja Mitzi Bockmann on listannut esimerkkejä vanhempien sanomisista, joilla voi olla tällainen vaikutus.
Vanhempi, näitä asioita sinun ei kannattaisi sanoa lapsellesi:
”Älä selitä” / ”En halua kuulla siitä mitään”
Monet vanhemmat sanovat näin, kun eivät halua kuulla lapsensa perusteluja ja syitä jollekin tapahtuneelle. Lapsi kokee, ettet ole kiinnostunut mitä hän haluaa sanoa ja voi synnyttää haluttomuutta kertoa sinulle asioista jatkossa. Et myöskään voi toimia tilanteessa oikein, jos et kuuntele lastasi. Vedä siis henkeä ja anna lapsellesi mahdollisuus puhua.
”Jätä minut rauhaan”
Jokainen kaipaa välillä omaa tilaa, etenkin huonoina päivinä. Lapsi ei kuitenkaan ymmärrä, miksi sanot hänelle näin. Hän voi luulla sinun sanovan näin, koska on tehnyt jotain väärin tai ettet enää välitä hänestä. Vanhemman torjunnalla voi olla vahingollinen vaikutus lapseen. Vanhempikin ansaitsee omaa aikaa, mutta mieti, miten asian muotoilet lapsellesi.
”Olisitpa enemmän kuin…”
Vertaamalla lastasi sisarukseen tai toiseen lapseen, aiheutat vain pahan mielen. Vertaaminen ei välttämättä edes kannusta lasta parantamaan käytöstään, sen sijaan lapsi voi osoittaa entistä enemmän käytöstä, jota et halua nähdä.
”Hän on vain kateellinen”
Jos luot lapsellesi kuvaa, että hän on muita parempi, sillä ei aina ole positiivisia vaikutuksia lapsen itsetuntoon. Jos lapsi uskoo olevansa muita parempi, hän ei välttämättä enää panosta tekemisiinsä, koska ajattelee, ettei tarvitse. Kehu lastasi, kun hän onnistuu ja tue häntä, kun hänellä on vaikeaa. Se on paras tapa kasvattaa lapsen itsetuntoa.
”Olet suosikkini”
Lapsesi voi alkaa käyttäytymään miten haluaa, jos kuvittelee suosikkilapsena selviävänsä kaikesta ilman seurauksia. Hän voi myös kehuskella tästä sisaruksilleen, mikä satuttaa ja lapset alkavat kilpailla huomiostasi.
”Älä ole typerä”
Tällaisia kommentteja voi lipsahtaa suusta, kun lapsi tekee jotain väärin, mikä voi saada lapsen ajattelemaan, ettei hän pysty mihinkään. Lapsi voi tuntea olonsa myös tyhmäksi ja kommentti vaikuttaa hänen itsetuntoonsa.
Lähde: Your Tango
Teksti: Miia