4 iltarutiinia, joista on iloa sekä lapselle että vanhemmalle

4 iltarutiinia, joista on iloa sekä lapselle että vanhemmalle
Kuva: Mark Zamora

Kesällä unirytmi voi mennä sekaisin, mikä johtaa väsyneisiin ja kiukkuisiin lapsiin – ja vanhempiin. Riittävästä unen määrästä on hyvä pitää huolta koko perheen hyvinvointia ajatellen.

Nukkumaan rauhoittumisessa voivat auttaa tietyt iltarutiinit, jotka tekevät hyvää lapsen lisäksi vanhemmalle sekä lapsen ja vanhemman väliselle suhteelle. Hetket ennen nukkumaanmenoa ovatkin hyvä tilaisuus lähentyä ja vaalia lapsi-vanhempi-suhdetta.

Nämä iltarutiinit tekevät nukkumaanmenosta ihanan hetken lapselle:

Keksikää yhdessä iltasatu

Lapset eivät kyllästy iltasatuihin, mutta vanhempia samojen tarinoiden lukeminen voi alkaa pitkästyttää. Vaihtelua saa toki hankkimalla uusia iltasatuja, mutta satuhetkessä voi myös hyödyntää omaa sekä lapsen luovuutta. Pyydä lasta keksimään kolme asiaa, jotka hän haluaisi sisällyttää satuun. Ne voivat olla esimerkiksi hahmoja, tapahtumapaikkoja, juonikuvioita – mitä tahansa! Sen jälkeen kerro lapselle itse keksimäsi tarina, johon sisältyy lapsen mainitsemat kolme asiaa.

Tähtien tuijottelua

Tähtitaivaan säihke ei koskaan lakkaa ihastuttamasta. Tehkää lapsen makuuhuoneen kattoon oma tähtitaivas pimeässä hohtavilla tähdillä. Kun lapsen on aika mennä nukkumaan, katselkaa hetki tähtikuvioita yhdessä. Ottakaa myös tavaksi esittää toive jollekin tähdistä tai tähtikuvioista joka ilta.

Kiitollisuuslista

Kiitollisuutta kannattaa harjoitella lapsen kanssa pienestä pitäen. Listaa iltarutiinien yhteydessä viisi asiaa, joista olet kiitollinen ja kerro niistä lapsellesi. Voit myös pyytää lasta miettimään, mistä hän on ollut sen päivän aikana kiitollinen. Kiitollisuuslistalle voi ottaa niin isoja kuin pieniäkin asioita. Kiitollisuuden vaaliminen yhdessä lapsen kanssa tuntuu hyvältä, minkä lisäksi se tekee hyvää. Tutkimuksissa on osoitettu, että kiitollisuus on yhteydessä parempaan unen laatuun ja yöunien pituuteen.

Hengitelkää yhdessä

Etenkin aktiivisen kesäpäivän jälkeen yksinkertainen hengitysharjoitus auttaa rauhoittumaan ja valmistautumaan nukkumaan. Hengitelkää lapsen kanssa muutaman minuutin ajan hitaasti ja syvään sisään sekä ulos. Voit myös tehdä tilanteesta hauskemman lapselle laittamalla pehmolelun lapsen vatsalle. Haasta lapsi sen jälkeen hengittämään isosti sisään ja ulos saaden pehmolelun liikkumaan vatsalla ylös ja alas.

Lähde: Mind Body Green

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *