Muiden perhearki ei ole aina sitä miltä päällepäin näyttää

Muiden perhearki ei ole aina sitä miltä päällepäin näyttää
Kuva: Josue Michel

Ulospäin joidenkin vanhempien kasvatustyyli voi vaikuttaa epätavalliselta ja arveluttavalta. Vanhemmat saatetaan tuomita liian nopeasti. Toisten vanhempien kasvatustapoja ei kuitenkaan tule koskaan arvostella, tietämättä perheen sisäisiä olosuhteita.

On selvää, että tietynlaiset kasvatusmetodit ovat yksiselitteisesti huonoja. Esimerkiksi henkinen ja fyysinen väkivalta lasta kohtaan on aina väärin ja myös laissa kiellettyä. Toisinaan kuitenkin perheen sisällä tilanteet saattavat olla sellaisia, että vanhempien kasvatustyyli voi vaikuttaa muista ihmisistä omituiselta.

Jos omien lasten kanssa asiat ovat aina sujuneet hyvin, eikä uhmaikä ja muu kapinointi ole lapsen puolelta ollut voimakasta, vanhemman tehtävä on huomattavasti helpompi kuin perheissä, joissa kapinavaiheet ovat hyvin voimakkaita. Kannattaa pitää mieli avoimena, jos näkee muissa perheissä käytäntöjä, jotka eroavat oman perheen tavoista.

Moni teini-ikäinen saattaa olla haastavissa väleissä vanhempiensa kanssa

Jos näkee teinin vanhempiensa kanssa ravintolassa, eivätkä vanhemmat puhu hänelle mitään, saattaa mielessä käydä, kuinka surullista on, että vanhemmat vaikuttavat täysin jättävän lapsensa huomiotta. Helposti ajattelee, että vanhemmat ovat tylyjä ja epämiellyttäviä ihmisiä.

Tilannetta on kuitenkin saattanut edeltää teinin raivokas haistattelu vanhemmilleen. Tilanne on kenties juuri saatu rauhoittumaan siihen pisteeseen, että kaikki ovat hiljaa. Tällaisessa tilanteessa ei mitenkään ole mahdollista yhtäkkiä siirtyä onnellisuusmoodiin, jossa nauretaan, hymyillään toisille ja puhutaan ystävällisesti. Rauhoittumiseen menee oma aikansa, niin kuin jokainen, joka on kokenut riitoja läheisissä ihmissuhteissa tietää. Jos ulkopuolinen sattuu todistamaan tätä rauhoittumisen hetkeä tietämättä, mikä tilannetta on edeltänyt, tilanne saattaa näyttää täysin erilaiselta. Vanhemmat saattavat vaikuttaa piittaamattomilta ja tylyiltä lastaan kohtaan, vaikka todellisuus on toinen.

On tärkeää pyrkiä välttämään ennakkoluuloja

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka tärkeää on suhtautua avoimin mielin näkemiinsä asioihin. Jos vanhemmat haukkuvat rajusti lastaan tai käyvät hänen fyysisesti käsiksi, on ilman muuta selvää, että ulkopuolisen tulee puuttua asiaan. Jos väkivalta on fyysistä, tulee kutsua poliisi.

Edellä kuvattu ravintolapohdinta on kuitenkin erilainen tilanne. Silti tällaisissakin tilanteissa usein ulkopuolinen ajattelee vanhemmista negatiiviseen sävyyn. Herkällä silmällä katsoessa saattaa kuitenkin havaita ihmisissä sellaisia pieniä nyansseja, jotka kertovat siitä, mikä tilannetta mahdollisesti on edeltänyt. Aina tällaisia indikaattoreita ei kuitenkaan näy, joten turvallisinta on olla vetämättä johtopäätöksiä, varsinkin jos ei lainkaan tunne kyseistä perhettä.

Jos itse toimii toisia kohtaan tällä tavalla ja kertoo myös ystävilleen, kuinka tärkeää on olla tuomitsematta muita tietämättä heidän tilannettaan, kenties voimme pikkuhiljaa muuttaa yhteiskuntaa siihen suuntaan, ettei meitäkään katsota pahasti, jos satumme itse istumaan kyseisessä ravintolapöydässä tavallista hiljaisempina hivenen haastavamman perheneuvottelun jälkeen.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *