Vanhempi, oletko jo kokeillut tätä stressinhallintakeinoa?

water drop on persons hand
Kuva: Austin Kehmeier

Ihmisillä on erilaisia selviytymismekanismeja, jotka auttavat kohtaamaan ahdistavia ja stressaavia tilanteita. Ruuhkavuosien keskellä näitä tilanteita usein riittää. Moni vanhempi on kokeillut erilaisia keinoja stressin lievittämiseksi, mutta omalla kohdalla parhaiten toimivaa taktiikkaa voi joskus olla haastavaa löytää. Joskus apu ahdistavaan oloon voi löytyä sellaiselta suunnalta, joka ei välttämättä edes tulisi mieleen.

Erilaiset tunteiden säätelymekanismit aktivoituvat tilanteissa, joissa ihminen altistuu stressille. Tällaisia tunnesäätelymekanismeja voivat olla esimerkiksi tietokonepelien pelaaminen, shoppailu tai vaikkapa meditaation ja vastaavien rentoutumistekniikoiden harjoittaminen. Moni shoppailuun koukkuun jäänyt ihminen kertoo shoppailevansa nimenomaan ahdistavaa oloaan lievittääkseen. Jos shoppailuun uppoaa enemmän rahaa kuin mihin olisi varaa, voi stressinlievityskeino kääntyä itseään vastaan. Sama pätee muihinkin vastaaviin ahdistuksen hallintakeinoihin, kuten lohtusyömiseen, joka saattaa pidemmän päälle aiheuttaa vain lisää ahdistusta.

Vanhempi on saattanut kokeilla monia stressinhallintakeinoja löytämättä sopivaa

Eri ihmisillä toimivat erilaiset stressin hallintakeinot. Yhteistä hallintakeinoille on, että useimmiten keino liittyy jotenkin stressin aiheuttamaan ärsykkeeseen. Jos vanhempi kokee yksinäisyyttä, hän voi hakea sosiaalista tukea muilta ihmisiltä. Tai jos ihminen on huolissaan, että sairastuu ympäristön epäpuhtauksien takia, siivoaminen auttaa hallitsemaan stressiä.

Tutkimukset viittaavat, että tietyt stressin hallintamekanismit eivät kuitenkaan aina liity stressiä aiheuttavaan ärsykkeeseen. Peseytyminen ja hygieniasta huolehtiminen on eräs tällainen stressin hallintamekanismi. Tutkimuksissa on havaittu, että vaikka stressin aiheuttaja olisi jokin aivan muu asia, jolla itsessään ei ole mitään tekemistä lian tai epäpuhtauksien kanssa, ihminen voi silti saada helpotusta stressaavaan oloon peseytymällä ja pitämällä huolta hygieniastaan.

Sekä peseytymisen näkemisen että konkreettisen peseytymisen on havaittu vähentävän ahdistusta

Psychology Today- sivustolla kerrotaan tutkimuksesta, jossa koehenkilöille näytettiin videolta stressaavaa tilannetta, jossa hermostunut ihminen valmistautuu Benji-hyppyyn. Tämän jälkeen koehenkilöt jaettiin koeryhmään ja kontrolliryhmään. Kontrolliryhmässä oleville henkilöille näytettiin videota emotionaalisesti neutraalista tilanteesta, kuten esimerkiksi ympyrän piirtämisestä. Koeryhmässä olleille henkilöille näytettiin videota käsien pesusta.

Tutkimuksessa havaittiin, että käsien pesun näkeminen lievitti koehenkilöiden ahdistunutta oloa verrattuna kontrolliryhmään. Jatkotutkimuksissa havaittiin myös, että varsinainen peseytyminen tehosti kehon sopeutumismekanismeja, jotka liittyivät sekä fyysisiin että psykologisiin stressaaviin ärsykkeisiin.

Peseytymisellä, siivoamisella ja puhdistautumisella koetaan usein olevan positiivinen merkitys esimerkiksi monissa kulttuurillisissa, psykologisissa ja uskonnollisissa yhteyksissä. Positiivisilla ja rauhoittavilla mielleyhtymillä voi olla vaikutusta siihen, että esimerkiksi juuri peseytyminen rauhoittaa monenlaisissa stressaavissa tilanteissa.

Näiden tutkimusten valossa ruuhkavuosien keskellä elävän vanhemman kannattaakin lisätä peseytyminen ja omasta hygieniasta huolehtiminen stressinhallintatyökalupakkiinsa muiden ahdistuksen hallintakeinojen oheen.

Lähde: Psychology Today

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.