Toimi näin, jos lapsi tulee kaapista – ja näin tulet itse kaapista lapselle!

Toimi näin, jos lapsi tulee kaapista – ja näin tulet itse kaapista lapselle!
Kuva: Pexels/ Rosemary Ketchum

Jos lapsi kertoo vanhemmalleen olevansa sateenkaari-ihminen, eli kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, on tärkeä muistaa, että tämä on iso luottamuksen osoitus vanhempaa kohtaan. Vanhemman reaktiolla on kuitenkin suuri merkitys.

Lapsen sateenkaari-identiteetti voi olla vanhemmalle hämmentävä yllätys, joka herättää paljon kysymyksiä. Jos et tiedä, miten reagoida tai mitä sanoa, ensimmäisenä kannattaa osoittaa myötätuntoa ja kiitollisuutta siitä, että lapsi kertoi sinulle asiasta. “Kiitos, että kerroit minulle”, on hyvä tapa lähteä liikkeelle.

Lapsen tultua kaapista on hyvä keskittyä kolmeen asiaan: miten käsitellä tunteet, ottaa lapsen ilmoitus vastaan avoimin mielin ja olla kiinnostunut tietämään asiasta enemmän. Kun kehon kieli ja äänensävy on lämmin ja vastaanottava, tuntee lapsi olonsa turvalliseksi puhua identiteetistään kanssasi.

“Tärkeintä on kertoa, että rakastat lastasi ja sinulle tärkeintä on hänen hyvinvointinsa. Voit myös ilmaista kiinnostuksesi keskustella asiasta lisää”, lasten terapeutti Crystal Britti neuvoo.

Vanhempi voi helpottaa tilannetta kysymällä lapselta, miltä hänestä tuntui kertoa identiteetistään ja tulla kaapista. Jos et tiedä mitä sanoa, voit sanoa sen lapsellesi ja antaa hänen ohjata keskustelua enemmän.

Suojele lasta

Ensimmäinen keskustelu luo pohjan myöhemmille keskusteluille lapsesi kanssa. Anna lapsen kertoa itsestään niin paljon tai vähän kuin hänestä tuntuu hyvältä, mutta älä painosta häntä avautumaan.

Jos lapsen kaapista tuleminen tuntuu vaikealta, älä kaada tunteitasi lapsen niskaan – etenkään, jos tunteet ovat negatiivisia. Vanhemman tehtävänä on ensisijaisesti suojella lastaan.

“Käänny terapeutin tai luotettavan ystävän puoleen, jotta voit käsitellä asiaa myöhemmin. Pidä huolta, että lapsi aistii hyväksyntäsi”, terapeutti sanoo.

Lasta ei tule syyllistää siitä, että hän kävisi “jotain vaihetta läpi” tai sanoa, että arvelitkin hänen olevan sateenkaari-ihminen. On olennaista muistaa, että kyse on lapsesi identiteetistä, eikä sinulla ole päätösvaltaa sen suhteen.

Kun vanhempi tulee ulos kaapista

Kaapista tuleva voi olla myös vanhempi itse; oman identiteettinsä voi löytää vasta aikuisiällä. Lapsen reaktio voi jännittää, mutta lapsi voi ottaa uutisen vastaan täysin avoimesti. Lapsen reaktioon vaikuttaa se, miten sateenkaari-ihmisistä on aiemmin kotona puhuttu ja miten vähemmistöt ovat esillä lapsen elämässä.

Jokainen lapsi kokee vanhemman kaapista tulemisen omalla tavallaan. Tilanne kannattaa käsitellä lapsen ikätasolle sopivalla tavalla. Pienelle lapselle voi kertoa, että on yksilöllistä, mistä pitää tai ei pidä ja miten kaikki perheet ovat erilaisia. Jos lapselle herää kysymyksiä tai huolia, voit vastata niihin parhaasi mukaan. Jos vanhempi on itse vasta tulossa sinuksi identiteettinsä kanssa, voi asiaan perehtyä enemmän yhdessä lapsen kanssa.

Ennen kuin tulet kaapista lapselle, mieti mitä haluat sanoa. Ensin on hyvä käsitellä omat huolet ja pelot tilanteeseen liittyen. Lapsi voi ottaa uutisen vastaan suuttuen, hassutellen tai jopa täysin hiljentyen: tämä on lapsen tapa prosessoida asiaa omaa tahtiaan. Muista, että lapsi voi tarvita aikaa tiedon käsittelemiseen.

Kun kerrot identiteetistäsi lapselle, varaudu uteliaisuuteen ja hämmennykseen. Lapsella on tietty käsitys sinusta, mikä menee tilanteessa uusiksi. Lasta voi huolettaa, miten kertomasi muuttaa perheenne elämää. Anna siis lapsen kysyä sinulta kysymyksiä ja keskustele hänen kanssaan mahdollisista huolista.

Löydät lisätietoa ja neuvoja aiheesta esimerkiksi Sateenkaariperheet ry:n sekä Setan sivuilta.

Lähde: Parents/Parents

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *