Näin rintamaito tarjoaa vauvalle suojaa viruksilta, osoittaa tutkimus

Näin rintamaito tarjoaa vauvalle suojaa viruksilta, osoittaa tutkimus
Kuva: Pixabay/seeseehundhund

Lapsen elimistön immuunijärjestelmän kehitys jatkuu yhä syntymän jälkeen. Äidinmaito on avuksi puolustusjärjestelmän kehityksessä, suojaten vauvaa haitallisilta viruksilta.

Vauvan ruokailu koostuu alkuun vain äidinmaidosta. Jos imetys onnistuu, on täysimetys suositeltavaa 4-6 kuukauden ikään saakka. Äidinmaidolla on kuitenkin ravitsemuksellisen puolen lisäksi muukin merkitys: se suojaa vauvaa vahingollisilta viruksilta.

Amerikkalaistutkimuksessa on havaittu, että pienetkin määrät äidinmaitoa riittävät estämään virusten leviämistä, uutisoi Seura.

“Tutkijat korostavat, että pienikin määrä äidinmaitoa riittää suojelemaan lasta, voisi sitä sekoittaa äidinmaidonkorvikkeisiin tai muihin lastenruokiin. Vaikka äidinmaitoa tulisi vähän, se ei ole syy jättää sitä käyttämättä, sillä sen vaikutus on suuri”, lehti kertoo.

Tutkimus auttaa ymmärtämään, mikä virusten rooli on vastasyntyneen suolistossa. Suolistobakteereista on puhuttu paljon, mutta bakteerien lisäksi suolistosta löytyy myös miljardeja viruksia. Iso osa niistä on ihmisille harmittomia, mutta kaikkinensa viruksista tiedetään paljon vähemmän kuin bakteereista.

Pihkakakassa ei viruksia eikä bakteereja

Äidinmaidon suojavaikutuksesta kertoneessa tutkimuksessa oli mukana lapsia Yhdysvalloista ja Botswanasta. Lapsilta otettiin ulostenäytteet kolmessa eri vaiheessa:

  • ensikakasta, eli niin sanotusta pihkakakasta
  • yhden kuukauden iässä
  • neljän kuukauden iässä

Ulostenäytteistä tutkittiin, minkälaisia viruksia ja bakteereja ulosteen seassa on. Tulokset osoittivat, että pihkakakkavaiheessa lasten suolisto oli enemmän tai vähemmän “tyhjä”. Toisin sanoen bakteerit ja virukset eivät olleet ehtineet asettua suoleen asumaan.

Kuukauden iässä tilanne oli jo aivan toinen: grammassa ulostetta oli keskimäärin miljardi viruspartikkelia. Virukset eivät kuitenkaan tässä vaiheessa olleet ihmisille vahingollisia, vaan ne toimivat bakteereiden vihollisina. Virukset olivat ilmeisesti erikoistuneet bakteereihin, jotka ensimmäisenä valtaavat vastasyntyneen suoliston.

Äidinmaidosta selkeä suoja vauvalle

Ihmiselle haitalliset virukset lisääntyivät selvästi neljän kuukauden iässä otetuissa ulostenäytteissä. Haitalliset virukset kykenevät kopioitumaan ihmisen soluissa. Poikkeuksena olivat kuitenkin ne tapaukset, joissa lapsi oli saanut äidinmaitoa.

Neljän kuukauden iässä lasten virustaakka oli suurempi botswanalaislapsilla kuin yhdysvaltalaislapsilla. Tämä saattoi johtua siitä, että botswanalaislasten ympäristössä on enemmän viruksia.

“Silti, äidinmaito suojasi näitäkin lapsia ja esti virusinfektiota karkaamasta valloilleen”, Seura kertoo.

Lähde: Seura

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *