Teknologia tulee lastenvaatteisiin: Tällainen on älypotkupuku

Teknologia tulee lastenvaatteisiin: Tällainen on älypotkupuku
Kuva: Baby Natur/Instant Images

Uusi puettava teknologia, kuten älypotkupuku, avaa mahdollisuuksia lapsen liikunnallisen ja neurologisen kehityksen arviointiin ja ennustamiseen. Näin lapsen kehitystä voidaan tukea oikea-aikaisesti ja mahdollisimman vaikuttavasti.

Suomalainen tutkimusryhmä on kehittänyt lapsille älypotkupuvun, jonka avulla voidaan mitata pikkulapsen liikkeitä ja liikunnallista kyvykkyyttä eri kehitysvaiheissa. Älypotkupuku MAIJU (Motor Assessment of Infants with a Jumpsuit) on käytännössä monisensorinen, puettava lääkinnällinen laite, jonka avulla pyritään tekemään ennusteita lapsen neurologisesta kehityksestä, kertoo Helsingin yliopisto sivuillaan.

Älypotkupuku on kehitetty HUSin, Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston yhteistyönä ja se koostuu liikkeitä mittaavasta potkupuvusta, älypuhelinsovelluksesta sekä tekoälypohjaisesta analyysistä. Arvostetussa eBiomedicine-tiedelehdessä vastikään julkaistussa tutkimuksessa vahvistettiin, että älypotkupuvulla tehdyillä mittauksilla voidaan tutkia lasten motorista kehitystä luotettavasti ja lasta kuormittamatta. Sitä voisi hyödyntää lasten kehitysseurannassa.

“Älypotkupuku mittaa lapsen asentoja ja liikkeitä sekunnin välein. Niiden perusteella mitataan lapsen yksityiskohtaista liikehdintää ja voidaan esimerkiksi arvioida, onko lapsen liikkuminen ikätasoista”, MAIJU-älypotkupuvun ja tekoälyalgoritmien kehittäjä, tekniikan tohtori Manu Airaksinen Helsingin yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Lapsen kehitystä seurataan neuvoloissa erilaisten kyselyiden ja ammattilaisten tekemien arvioiden avulla. Tavanomaisesta kehityskulusta poikkeavat lapset lähetetään erikoissairaanhoidon arvioitavaksi matalalla kynnyksellä.

“MAIJUn avulla voisi tunnistaa yleisimmät tilanteet, joissa lapsen kehitys on keskimääräistä verkkaisempaa, vaikka onkin normaalivariaatiossa. Vastaavasti voidaan tunnistaa lapset, jotka tarvitsevat varhaisia tukitoimia liikunnalliseen kehitykseensä”, lastenneurologian professori Leena Haataja HUS Uuden lastensairaalan BABA-tutkimuskeskuksesta sanoo.

Liikettä voi analysoida kotona

HUSissa tehty tutkimus osoitti, että MAIJU-älypotkupuvulla voidaan arvioida luotettavasti lapsen motorista kehitystä eli luoda lapsen motoriikkaa kuvaavia kasvukäyriä. Lisäksi selvisi, että ikätasoarvio lapsen liikkumisesta osuu lähelle lapsen kalenteri-ikää.

Helsingin yliopisto kertoo, että MAIJUn tekemästä ikätasoarviosta tehty kasvukäyrä on kutakuinkin yhtä tarkka kuin lapsen painosta tai päänympäryksestä tehty kasvukäyrä. Pituusmittaukseen perustuva kasvukäyrä osoittautui tarkimmaksi.

Lapsen liikunnallisen kehityksen arviointi nykyisillä menetelmillä perustuu vanhemman haastatteluun tai siihen hetkeen, kun lapsi on vastaanotolla. MAIJU-älypotkupuvulla saadaan puolestaan liikemittauksia kotona tai muussa lapselle sopivassa ympäristössä. Mittaustulokset ovat kvantitatiivisia ja niitä voidaan siten verrata lapsen muihin terveystietoihin.

“MAIJUn hyöty piilee siinä, että lapsen liikettä voidaan analysoida luontaisessa ympäristössä, kuten kotona tai päiväkodissa”, Helsingin yliopiston fysiologian professori Sampsa Vanhatalo selittää.

“Tällaisia tehokkaita ratkaisuja imeväisten motoristen taitojen arviointiin tarvitaan kipeästi varhaisen neurologisen kehityksen tutkimiseen tueksi”, Haataja toteaa.

Alla oleva video näyttää, millainen älypotkupuku on sekä asiantuntijat kertovat siitä englanniksi. Jos upotus ei näy, löydät videon täältä.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *