Eikö teinisi kuuntele sinua? Kokeile näitä 3 vinkkiä!

“Miksi tuo ei voi kuunnella?!” Turhautunut ajatus on varmasti käynyt lähes jokaisen vanhemman mielessä. Joskus tuntuu, että vaikka seuraamukset olisivat kuinka epämiellyttävät, ei sekään saa nuorta lotkauttamaan korvaansa vanhemman sanomisille. Kuinka ihmeessä teinin saisi kuuntelemaan vanhempaa?
Huonon käytöksen kitkeminen voi äkkiseltään vaikuttaa triviaalilta: jos nuori toimii väärin, hän saa seuraamuksen ja ongelma on ratkaistu. Usein todellisuus on kuitenkin toinen. Nuori viis veisaa seuraamuksista eikä kuuntele, vaikka vanhempi yrittää saada viestiä perille “kepeillä ja porkkanoilla”.
Kun teini ei kuuntele, vanhempi syyttää helposti itseään ja ajattele kasvatustavoissaan olevan jotain vialla. Itseään ei kuitenkaan kannata syyttää. Jotkut seuraamukset ovat tehokkaampia kuin toiset ja usein on vaikeaa tietää ennalta, mikä taktiikka toimii parhaiten.
Seuraamus, jonka vanhempi antaa huonon käytöksen johdosta, on usein myös rajoittavaa vanhemmalle itselleen. Vanhempi joutuu käytännössä tarkkailemaan nuortaan varmistaakseen tämän käyttäytyvän seuraamuksen mukaisesti. Joskus huono käytös voi hetkellisesti jopa lisääntyä kuultuaan seuraamuksesta, jonka hän kokee usein hyvin negatiivisena asiana.
Näillä keinoilla voit saada teinin kuuntelemaan sinua:
Yhdistä seuraamus tapahtumaan
Seuraamuksen tulisi aina liittyä tapahtumaan, jossa nuori on käyttäytynyt huonosti. Jos teinisi tulee kotiin myöhässä, aseta seuraavalla kerralla kotiintuloaika 15 minuuttia aikaisemmaksi. Jos hän tulee jatkossa kotiin ajoissa, palautetaan vanha kotiintuloaika.
Vältä antamasta “ikuisia” seuraamuksia
Seuraamuksella tulee olla selkeä alku ja loppu. Tarkoitusta ei palvele asettaa seuraamuksia, joiden toteuttamisen lapsi kokee mahdottomana. Tällöin hän voi kokea tilanteen toivottomana, eikä edes yritä parantaa tapojaan.
Aseta seuraamus, joka on mahdollista toteuttaa
Sen lisäksi, ettei seuraamus saisi olla liian pitkäkestoinen, sen tulisi olla sellainen, joka on mahdollista toteuttaa. Jos teini on vihaisena potkaissut jäljen seinään, hänelle ei tule sanoa vain “nyt korjaat vaurion”, jos hänellä ei ole aavistustakaan, kuinka korjaus tehdään. Tilanne vain turhauttaa teiniä entisestään. Seuraamuksen tulisi olla jotain sellaista, jonka teini osaa tehdä.
Seuraamuksen tulee olla epämiellyttävä
Seuraamuksen ei ole tarkoitus olla miellyttävä tai neutraali, vaan nimenomaan epämukava asia, joka saa lapsen jatkossa toimimaan siten, ettei seuraamuksia enää tulisi. Vanhempi tuntee lapsensa parhaiten, joten hän on paras valitsemaan seuraamuksen, joka kohdistuu lapsen arvostamiin asioihin, kuten esimerkiksi ruutuaikaan tai kotiintuloaikaan. Tärkeintä on, että seuraamus kohdistuu asiaan, jota lapsikin pitää arvokkaana.
Lähde: Empowering Parents
Teksti: Sonja