Vanhempi, ota käyttöön nämä kesäiset rentoutumisvinkit!

Vanhempi, ota käyttöön nämä kesäiset rentoutumisvinkit!
Kuva: Ray Shrewsberry

Suomen kesä on ihana, mutta valitettavan lyhyt. Hyvällä suunnittelulla kesästä voi saada kaiken irti ja energiavarastot täytettyä talvea varten, jotta jaksaa taas hyvin lapsiperhearjen kiireitä!

Loma-aika on parhaimmillaan ihanaa akkujen lataamisaikaa. Lapsiperheessä meno voi kuitenkin olla niin vauhdikasta, että vanhemman on vaikeaa rentoutua. Jos lomajaksolle osuvat vielä kovat helteet, saattaa vanhempi huomaamattaankin kuormittua lomalla rentoutumisen sijaan.

Näiden vinkkien avulla teet lomastasi rentouttavamman!

Pidä koti viileänä

Koti kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan viileänä hellepäivien aikana. Jos ympäristö on liian kuuma, voi se jo yksin uuvuttaa kehoa ja mieltä. Vaikka keho kärsisi kuumuudesta, ihminen ei itse välttämättä miellä ympäristöään liian kuumaksi, eikä koe janon tunnetta. Joskus kuumuuden aiheuttama uupumus voi iskeä yllättäen, toisinaan se hiipii pikkuhiljaa. Kodin viilentämisen kanssa ei kannata odottaa sitä, että keho on jo kuumuuden takia väsähtänyt, vaan pyrkiä pitämään lämpötila sopivan viileänä ympäri vuorokauden hellekauden alusta asti. Näin edesauttaa parhaiten omaa jaksamistaan.

Muista huolehtia nesteytyksestä

Kehon kuivuminen tapahtuu usein huomaamatta. Varsinkin jos on hyvin kuumaa, on hyvä muistaa juoda joka tunti, jotta keho saa säännöllisesti vettä. Jos alkaa havaita itsessään kuivumisen merkkejä, tulee nesteen määrää lisätä. Erityisesti kovilla helteillä ja tilanteissa, joissa kodin sisätiloja on vaikea viilentää tarpeeksi, riittävän juomisen tärkeys korostuu. Päänsärky, väsymys, lihaskrampit, pahoinvointi tai sekavuuden tunne voivat kieliä kehon kuivuudesta.

Istu luonnon keskellä

Jos perheellänne on oma piha, voit ottaa tavaksi istua päivittäin puutarhassa ilman, että teet samalla muita asioita. Kännykän tai tabletin selailu ei mahdollista rentoutumista samalla lailla kuin pelkkä oleminen. Luonnon keskellä voi myös harjoitella erilaisia rentoutumiskeinoja: Keskity kuuntelemaan luonnon ääniä. Kuuletko tuulen huminan puiden ja pensaiden lehvästöissä? Laulavatko linnut? Kuuluuko naapurista ääniä?

Kun pysähtyy kuuntelemaan ympäristöään rauhassa, rentouttaa se mieltä ja kehoa. Tällöin tarkkaavaisuus suuntautuu vain yhteen asiaan sen sijaan, että huomio siirtyy jatkuvasti kohteesta toiseen, kuten usein kiireisessä arjessa tapahtuu.

Tee päivittäin asioita, joista todella nautit

Jos vapaa-ajan lempipuuhaasi on lukeminen, kesäloma on täydellinen hetki uppoutua kirjaan vaikkapa riippukeinussa lasten ollessa omissa leikeissään. Jos lapset ovat niin pieniä, että he tarvitsevat jatkuvaa seurantaa ja huolenpitoa, voi puolison kanssa vuorotella vastuun jakamisessa niin, että molemmilla vanhemmilla on mahdollisuus viettää myös omaa aikaa päivittäin. Yhden vanhemman perheessä voi pyytää vaikka sukulaista tai ystävää auttamaan lyhyiksi jaksoiksi lastenhoidossa. Niin ihanaa kuin perhe-elämä onkin, vanhemman akut latautuvat tehokkaasti, jos hän saa säännöllisin väliajoin pienen yksityisen hetken itselleen.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *